Kojamon tulos romahti – nettovuokratuotto kohosi

Kojamon toimitusjohtaja Jani Niemisen mukaan koronaviruspandemia vaikutti asuntomarkkinoihin viime vuonna.

Kojamolle valmistui viime vuonna paljon uusia asuntoja. Kuva: Kojamo

Asuntosijoitusyhtiö Kojamon tulos aleni loka-joulukuussa miltei 80 prosenttia vuotta aiemmasta. Liikevaihto ja nettovuokratuotto sen sijaan kohosivat.

Kojamon tulos ennen veroja romahti loka-joulukuussa 193,2 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 839,9 miljoonasta eurosta. Osakekohtainen tulos laski 0,62 euroon 2,72 eurosta.

Nettovuokratuotot sen sijaan kasvoivat 6,2 prosenttia 63,8 miljoonaan euroon edellisvuoden 60,1 miljoonasta eurosta.

Liikevaihto kasvoi 2,2 prosenttia 97,1 miljoonaan euroon 95,1 miljoonasta eurosta.

Yhtiön hallitus ehdottaa, että viime vuodelta jaetaan osinkoa 0,37 euroa osakkeelta, kun edellisvuonna osinko oli 0,34 euroa.

Kojamon toimitusjohtaja Jani Nieminen kertoo tilinpäätöstiedotteessa, että koronaviruspandemia vaikutti asuntomarkkinoihin viime vuonna.

”Rajoituksien vuoksi muuttoliike hidastui ja opiskelijat palasivat väliaikaisesti vanhempiensa luokse. Lisäksi lyhytaikaiseen vuokraukseen tarkoitettuja asuntoja siirtyi pitkäaikaisen vuokrauksen markkinalle”, hän sanoo.

Viime vuonna Kojamolle valmistui Niemisen mukaan myös paljon uusia asuntoja, joten tarjonta suhteessa kysyntään on hetkellisesti kasvanut. Hän lisää, että tilanne on heijastunut yhtiön vuokrausasteeseen. Se oli viime vuonna 96,4 prosenttia.

”Pandemian vaikutukset näkyvät markkinassa vielä alkuvuonna, mutta uskomme niiden jäävän väliaikaisiksi”, Nieminen sanoo.

Kojamo arvioi konsernin liikevaihdon kasvavan tänä vuonna 3-5 prosenttia. Viime vuonna liikevaihto oli 383,9 miljoonaa euroa.

Kassavirran ennen käyttöpääoman muutosta ilman kertaluonteisia kuluja Kojamo ennakoi olevan 150-163 miljoonaa euroa. Viime vuonna kassavirta oli 151,5 miljoonaa euroa.

Yhtiö perustaa näkymänsä siihen, että kesällä saavutetaan riittävä koronavirusrokotusten kattavuus ja että muuttoliike palautuu vähitellen sen jälkeen pandemiaa edeltäväksi.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kojamon tulos romahti – nettovuokratuotto kohosi”

  1. Kojamo tekee tuloslaskentansa nykyään huomioiden kiinteistöjen oletetun käyvän arvon muutoksen, jolloin raportoitu tulos riippuu vuokratuottojen kehitystä paljon enemmän siitä, mitä asuntomassan arvoksi yhtiön hallituksessa veikataan verrattuna edelliseen tarkastelukertaan. Liikevaihto sekä vuokratuotot ovat toteumaa, ja yksiselitteisempi mittari.

    EPRA-vajaakäyttöaste Kojamolla näkyy kasvaneen 1,1 prosenttiyksikköä 2,8 prosentista 3,7 prosenttiin. Suomeksi sanottuna asuntoja on ollut aiempaa enemmän tyhjllään. Vuokrien kehitystä on ehkä puolustettu antamalla tyhjien asuntojen määrän kasvaa. Samansuuntaista kehitystä on raportoitu olleen useissa muissakin asuntosijoitusyhtiöissä. Korkojen ollessa erittäin alhaalla ja EKP:n painaessa rahaa valtavalla vauhdilla lisää markkinoille asuntojen arvot ovat jatkaneet ja jatkamassa kehitystään ylöspäin, ja vuokratkin jatkavat kohoamistaan, mutta taloudelliset vuokrausasteet ovat olleet viimeisen vuoden ajan laskussa. Yksi selitys sille, miksi asuntoja on jäänyt tyhjilleen, voi makromittakaavassa olla se, että Suomen väkiluvun kasvu on hidastunut, kun syntyvyys on kuolevien määrän alapuolella, ja muuttoliike ulkomailta Suomeen on hidastunut samalla, kun rajojen yli liikkuminen on vähentynyt koronatoimien myötä. Jos rajoja nyt suljetaan entistä enemmän, voi muuttoliike ulkomailta Suomeen väliaikaisesti hiipua aiempaakin enemmän, kunnes rajoja taas enemmän avataan.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat