Vantaan Energian jättimäinen kausivarastohanke eteni EU:n innovaatiorahoitushaussa

Kausivarastohanke on keskeinen osa energiayhtiön tavoitetta luopua fossiilisista polttoaineista vuoteen 2026 mennessä.

Suunniteltu kausivarasto tulisi Kehä III:n alle Vantaan Kuusikonmäkeen. Kuva: Kalle Koponen HS

Vantaan Energian lämmön kausivarastointihanke on edennyt EU:n innovaatiorahaston rahoitushaun toiselle kierrokselle. Ensimmäisen kierroksen hakuun osallistuneen 311 hankkeen joukosta jatkoon pääsi yhteensä 70 lupaavinta projektia. Toinen kierros päättyy kesäkuussa, ja lopulliset tulokset ovat valmiita vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Innovaatiorahaston tavoitteena on tukea innovatiivisiä päästöjä vähentäviä teknologioita ja vauhdittaa niiden käyttöönottoa Euroopassa. Haun ensimmäisellä kierroksella Vantaan energian hanke sai erityistä kiitosta innovatiivisuudestaan. Toteutuessaan se olisi ensimmäinen maanalainen lämmön kausivarasto, joka hyödyntää jopa 140-asteista vettä. lämmön varastointiin. Näissä lämpötiloissa vesi pysyy nestemäisenä vain normaalia korkeammissa paineessa, jonka saavuttamiseksi varasto hyödyntää pohjavettä.

Noin miljoonan kuution tilavuudella ja 100 gigawattitunnin varastointikapasiteetilla kyseessä olisi maailman suurin lämmön kausivarasto. Varasto mahdollistaa Vantaan Energian tavoitteen luopua fossiilisista polttoaineista vuoteen 2026 mennessä. Varaston tarkoitus on korvata muun muassa maakaasu varastoimalla kesällä tuotettua lämpöä talven pakkaspäivien ja suuremman kulutuksen varalle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vantaan Energian jättimäinen kausivarastohanke eteni EU:n innovaatiorahoitushaussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat