Kokeile kuukausi maksutta

Omakotitalotonttien hinnat voimakkaassa nousussa heinä–syyskuussa – myös omakotitalojen hinnat kohosivat

Omakotitalotonttien hinnat nousivat kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä koko maassa reippaasti vuoden takaisesta.

Omakotitalotonttien hinnat nousivat kolmannella vuosineljänneksellä koko maassa 12,5 prosenttia vuotta aiemmasta.

Tilastokeskuksen mukaan omakotitalotonttien hinnat nousivat koko maassa 12,5 prosenttia vuotta aiemmasta ja edellisestä vuosineljänneksestä 0,4 prosenttia. Omakotitalotontin keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 24,3 euroa ja keskimääräinen myydyn tontin pinta-ala oli 2703 neliömetriä.

Pääkaupunkiseudulla tonttien hinnannousu oli peräti 23,0 prosenttia vuodessa ja 3,7 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Tosin pk-seudulla tonttikauppojen määräkin oli pieni, 73 kappaletta, mikä vähentää muutosprosentin luotettavuutta. Pääkaupunkiseudulla tontin keskihinta oli 190,4 euroa neliöltä.

Vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä koko maassa 5,5 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vanhojen omakotitalojen hinnat kuitenkin laskivat 0,9 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat 7,4 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta, mutta edelliseen vuosineljännekseen verrattuna hinnat laskivat jopa 5,3 prosenttia. Kauppoja tehtiin neljänneksen aikana yhteensä 247.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen kiinteistöjen hintaindeksistä, jonka laadinnassa käytetään Maanmittauslaitoksen ylläpitämän kiinteistöjen kauppahintarekisterin tietoja. Tilasto kattaa omalla tontilla olevat omakotitalot.

Yli 100000 asukkaan kunnissa hinnat nousivat 5,8 prosenttia vuoden takaisesta. 60000–100000 asukkaan kunnissa hinnat nousivat 3,0 prosenttia, 20000–59999 asukkaan kunnissa 8,9 prosenttia ja alle 20000 asukkaan kunnissa 3,5 prosenttia.

Koko maassa vanhojen omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta oli 1727 euroa vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä. Korkein neliöhinta oli pääkaupunkiseudulla, jossa neliöhinta oli 3557 euroa. Yli 100000 asukkaan kunnissa neliöhinta oli 2553 euroa ja alle 20000 asukkaan kunnissa 1338 euroa.

Kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä vanhojen omakotitalojen kauppoja tehtiin noin 4940, joka on 2 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Omakotitalotonttien kauppoja tehtiin vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä noin 1070, joka on 6 prosenttia enemmän kuin vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä.

Uusien omakotitalojen hinnat nousivat vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä 5,7 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna hinnat nousivat 3,4 prosenttia. Uusien omakotitalojen tiedot perustuvat rakennuskustannusindeksiin sekä ammattimaista että omatoimista rakentamista kuvaaviin hintatietoihin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Omakotitalotonttien hinnat voimakkaassa nousussa heinä–syyskuussa – myös omakotitalojen hinnat kohosivat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat