Kokeile kuukausi maksutta

Rovaniemen lumimuseon arkkitehtikilpailun voitto meni Puolaan

Rovaniemelle kuvitteellisen lumimuseon suunnitteluun keskittyneen The Unbelievable Challenge 2021 -arkkitehtikilpailun voittaja on nyt valittu. Voittaja julkistettiin 10. joulukuuta Rovaniemellä.

Voittajatyö "Re-Ice". Kuva: Hanna Galas

Voitto meni puolalaisen Hanna Galaksen työlle ”Re-Ice”. Voittaja palkitaan kuuden kuukauden työjaksolla kansainvälisesti arvostetussa arkkitehtitoimistossa WXCA:ssa, Varsovassa. Voittajan lisäksi tilaisuudessa palkittiin myös neljä muuta ansioitunutta työtä. Nämä neljä olivat Štefánia Vasiľková Slovakiasta työllään ”Detached”, Elina Harjunpää Suomesta työllään ”Iceberg”, Mohamed Raslan Unkarista työllään ”The Melting Globe” sekä Alice Šindelářová Tšekistä työllään ”The Snowdrift”. Nämä neljä ja myös voittaja saivat kukin 1000 euroa.

Tuomaristo arvosti sijaintianalyysin pohjalta tehtyä voittajaehdotusta, jossa taitavasti yhdistyy ilmastokriisin esiintuominen ja kilpailutehtävän idea. Ehdotuksella on vahva kasvatuksellinen arvo, ja se kuvastaa ihmisen tarvetta olla kontaktissa luontoon ja ilmaisee näiden positiivista suhdetta ja rinnakkaiseloa. Konsepti tarjoaa kävijälle kokonaisvaltaisen kokemuksen. Koulutuksellisen polku vaikuttaa lempeästi olemassa olevaan maisemaan ja yhdistyy ympäröiviin polkuihin. Ne muodostavat tontille alueen, johon on koottu erilaisia interaktiivisen ulkonäyttelyn elementtejä, joissa käyttäjä pääsee kokemaan leikkiä vedellä, jäällä, lumella. Kokemus vaihtelee vuodenajan mukaan, mikä tekee tästä uudesta matkakohteesta houkuttelevan ympäri vuoden.

Unbelievable Challenge -ideakilpailun voittaja suunnitteli puistokompleksin ulko- ja sisänäyttelyineen, joka rohkaisee pohtimaan ihmisen toimintaa ja opettaa käyttämään luonnonvaroja viisaasti, huolehtimaan planeetastamme siten että lumesta voi iloita myös tulevat sukupolvet.

Tuomaristo painotti kilpailutöiden arvioinnissa isoa ideaa ja kokonaisnäkemystä, joka vastaa parhaiten kilpailulle asetettuja tavoitteita. Arviointikriteereinä olivat kestävä kehitys ja energiatehokkuuden huomioiminen sekä ympäristöön soveltuvat ja sitä elvyttävät tuotteet, joiden käytössä arvioidaan niiden kierrätettävyyttä ja uudelleenkäytettävyyttä.

Syyskuun 15. päivänä 2021 alkaneeseen nuorille ja juuri valmistuville arkkitehdeille ja suunnittelijoille suunnattuun ideakilpailuun tuli yhteensä 18 työtä, joista tuomaristo valitsi viisi finalistia.

Kilpailun järjesti Ruukki Construction yhdessä Rovaniemen kaupungin sekä arkkitehtitoimistojen WXCA:n (Puola) ja Snøhettan (Norja) kanssa.

Kilpailun juryyn kuuluivat arkkitehdit Eli Synnevåg (Snöhetta) ja Marta Sękulska-Wrońska (WXCA), vuoden 2014 kilpailun voittaja arkkitehti Alexandru Oprita, Rovaniemen kaupungin edustaja arkkitehti Sipi Hintsanen ja Ruukin edustaja Jānis Zaharāns.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rovaniemen lumimuseon arkkitehtikilpailun voitto meni Puolaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat