Kokeile kuukausi maksutta

Espoo on myymässä Espoon sairaalan kiinteistön 295 miljoonalla eurolla

Espoon kaupunki on valmistellut osoitteessa Karvasmäentie 6 sijaitsevan Espoon sairaalan kiinteistön myymistä Lähitapiola Yhteiskuntakiinteistöt Suomi ky:lle. Kaupan taustalla on sote-uudistuksen toimeenpano.

Espoon sairaala. Kuva: Kuvatoimisto Kuvio oy

Kauppakirja on allekirjoitettu ehdollisena. Kauppa toteutuu, jos Espoon kaupunginhallitus hyväksyy sen. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan 10. tammikuuta.

Osakkeiden velaton kauppahinta on 295 miljoonaa euroa. Jos kauppa toteutuu, uudelle omistajalle siirtyy sairaalan rakennuksen omistava yhtiö maanvuokraoikeudella.

Kiinteistö oy Espoon sairaalan osakekannan myynnin valmistelu on tehty pääosin syksyn 2021 aikana. Kaupan vaatimuksena oli, että uudella omistajalla on Suomessa paikallinen hallinto. Tarjouksia tuli kymmenen, joista toiselle kierrokselle pääsi kuusi. Kohteesta oltiin erittäin kiinnostuneita kansainvälisestikin. Kotimainen laajan omistuspohjan kiinteistöpääomarahasto pärjäsi kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Lähitapiola Yhteiskuntakiinteistöt Suomi ky:ssä sijoittajina ovat Keva, Lähitapiola, Valtion eläkerahasto, Kirkon eläkerahasto ja Eläkekassa Verso.

Samalla Espoon kaupungin Tilapalvelut-liikelaitos on valmistellut Lähitapiola Yhteiskuntakiinteistöt Suomi ky:n kanssa vuokrasopimusta Espoon sairaalan tiloista. Kaupan toteutuessa Tilapalvelut vuokraa toimitilat edelleen hyvinvoinnin ja terveyden toimialan käyttöön. Vuoden 2023 alusta lähtien, jolloin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy sote-uudistuksen myötä kunnilta hyvinvointialueille, vuokrasopimus siirtyy Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle.

Vuokrasopimus on 20-vuotinen, ja sen jälkeen vuokralaisella on mahdollisuus jatkaa vuokra-aikaa viiden vuoden jaksoissa kolme kertaa.

Vuokranantaja vastaa peruskorjauksista ja uusimisista lukuun ottamatta kiinteistön sairaalatoimintaan liittyviä laitteita. Kauppa ei aiheuta muutoksia Espoon sairaalan toimintaan, vaan se jatkuu ennallaan. Sairaalan ylläpito on Tilapalveluilla, joka vastaa siitä entisten sopimustoimittajien kanssa.

Tilapalvelujen vuokraamat tilat käsittävät noin 80 prosenttia kohteen vuokrattavasta pinta-alasta. Muita vuokralaisia ovat HUS-Tilakeskus, Jorvin apteekki ja R-kioski.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Espoo on myymässä Espoon sairaalan kiinteistön 295 miljoonalla eurolla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat