Kokeile kuukausi maksutta

Betonilaatta aloittaa vähähiilisten pihalaattojen valmistuksen – ensimmäiset laatat SRV:n asuinkohteeseen

Turkulainen Betonilaatta oy käynnistää pienten hiilidioksidipäästöjen pihalaattojen valmistuksen Betolarin patentoituun Geoprime-ratkaisuun perustuen.

Kuva: Niki Soukkio

Pihalaattojen valmistuksessa käytetään sideaineena terästeollisuuden masuunikuonaa sementin sijaan.

”Vähähiilisten tuotteiden kysyntä sekä suurissa kohteissa että kuluttajakohteissa on kasvussa”, Betonilaatan toimitusjohtaja Rami Lahti sanoo tiedotteessa.

Vuonna 1939 perustetulla Betonilaatta oy:llä on kaksi tehdasta Turussa.

Betonilaatta on tehnyt sopimuksen vähähiilisten pihalaattojen toimittamisesta SRV:n kanssa. Ensimmäisenä vähähiilisiä pihalaattoja asennetaan SRV:n Lentueen uudisasuntokohteeseen Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä. Kohteeseen rakennetaan 23 asuntoa.

Lentueessa sovelletaan uusiutuvan energian ratkaisuja ja kestävää rakennustapaa. Rakennus lämpenee päästöttömällä maalämmöllä, ja katolle sijoitettavilla aurinkopaneeleilla tuotetaan maalämpöpumppujen käyttämä sähkö.

”Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat muodostumassa keskeisiksi tekijöiksi rakennushankkeissa. Pihalaatat ovat ensimmäinen askel vähähiilisten betonituotteiden tiellä. Kehitys siirtyy varmasti pian myös muihin betonituotteisiin ja rakenteisiin”, Lentueen projektipäällikkö Ulla Kangasmaa SRV:ltä sanoo.

”Seuraamme aktiivisesti materiaalien kehitystä, ja tavoitteena on käyttää kohteissamme vähäpäästöisiä materiaaleja, kuten puuta sekä vähäpäästöistä betonia ja terästä. Minimoimme rakentamisessa materiaalihukan ja kierrätämme ylijäämän. Materiaalien osalta myös kestävyys ja pitkäikäisyys ovat meille tärkeitä kriteereitä, joihin erityisesti kiinnitämme huomiota”, SRV:n kehityspäällikkö Lotta Toivonen kertoo.

Betolarin Geoprime-ratkaisu hyödyntää teollisuuden sivuvirtoja betonin valmistuksessa.

”Suomessa pääsemme nyt pihalaattojen osalta konkreettisesti liikkeelle Betonilaatan ja SRV:n kanssa. Suomen vaativissa sääoloissa voimme osoittaa niiden kestävyyden. Pihalaatat ovat Keski-Euroopassa merkittävä pihakatemateriaali”, Betolarin Euroopan-markkinoista vastaava liiketoimintajohtaja Janne Rauramo kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Betonilaatta aloittaa vähähiilisten pihalaattojen valmistuksen – ensimmäiset laatat SRV:n asuinkohteeseen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat