Kokeile kuukausi maksutta

Kumpulaan nousee massiivipuinen lukio – ”Ei puurakenne lyhytaikaisesta kastumisesta kärsi sen enempää kuin betonikaan”

Helsingin Kumpulaan ensi kesänä valmistuvan luonnontiedelukion runko on ristiinlaminoidun puun, liimapuun ja deltapalkkien yhdistelmä. Massiivisin rakenneosa on 32-metrinen liimapuupalkki, jonka asentamiseen yli 20 metrin korkeuteen tarvittiin kaksi nosturia.

Helsingin Yliopistokiinteistöjen ja Helsingin kaupungin yhdessä rakennuttaman Kumpulan luonnontiedelukion työmaa käynnistyi kesäkuussa 2021. Koronapandemia ei ollut vielä ohi, ja lisäksi keväällä oli koettu puutavaran voimakas hinnannousu. Hankkeen materiaalikustannukset ovat pysyneet projektinjohtourakoitsija SRV:n työmaapäällikkö Marko Klipin mukaan silti varsin hyvin hallinnassa, koska tärkeimmät hankinnat oli tehty etuajassa, osa niistä jo kehitysvaiheen aikana ennen työmaan käynnistymistä.

”Kustannusraami tulee siksikin pitämään, että toteutusmuoto on yhteistoiminnallinen, allianssimaisia piirteitä sisältävä projektinjohtourakka. Siitä seuraa, että perinteiseen projektinjohtourakkaan verrattuna lisä- ja muutostöitä on vähemmän”, Klippi perustelee.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kumpulaan nousee massiivipuinen lukio – ”Ei puurakenne lyhytaikaisesta kastumisesta kärsi sen enempää kuin betonikaan””

Viimeisimmät näkökulmat