Kokeile kuukausi maksutta

Ikea mukaan Pohjanlahden merituulivoimaan – 30 miljoonan euron panostus OX2:n hankkeeseen

Halla, Tyrsky ja Laine -nimillä tunnetut hankkeet tähtäävät noin 29 TWh:n sähköntuotantoon. Nykyisten arvioiden mukaan merituulivoimapuistot olisivat valmiit vielä ennen vuotta 2030.

IKEA omistaa Suomessa maatuulivoimapuistot Kemin Ajoksessa, Kurikan Ponsivuoressa, Pohjanmaan Maalahdessa sekä Varsinais-Suomen Marttilassa. Lisäksi yritys on panostanut voimakkaasti maalämpöön ja aurinkoenergiaan tavaratalojensa yhteydessä. Nyt se satsaa myös merituulivoimaan.

Ingka-konsernin sijoitusyhtiö Ingka Investments ja OX2 ovat tehneet sopimuksen, jonka myötä Ingka Investments hankkii 49 prosentin omistusosuuden Pohjanlahdella  sijaitsevista merituulivoimahankkeista. Hankintahinnaksi kerrotaan 30 miljoonan euroa.

Halla, Tyrsky ja Laine -nimillä tunnetut hankkeet tähtäävät noin 29 TWh:n sähköntuotantoon. Määrä vastaa jopa kolmannesta koko Suomen nykyisestä sähköntarpeesta tai noin kahden Olkiluoto 3 -ydinvoimalan vuosituotantoa. Nykyisten arvioiden mukaan merituulivoimapuistot olisivat valmiit ennen vuotta 2030.

IKEA on panostanut pitkään uusiutuvaan energiaan ja toimii Suomessa jo täysin energiaomavaraisesti.

“Tämä nostaa uusiutuvan energian panostuksemme Suomessa uudelle tasolle. Teollisen mittakaavan merituulivoima tuottaa myös varmuutta ja vakautta tuleville vuosille. Sijoitus on osa konsernimme vastuullisuustyötä ilmastojalanjälkemme pienentämiseksi. Tavoitteena on kattaa uusiutuvalla energialla koko globaali arvoketjumme”, sanoo IKEA Suomen maajohtaja Timo Hulmi tiedotteessa.

Yhteistyötä jo aiemminkin

IKEA omistaa Suomessa maatuulivoimapuistot Kemin Ajoksessa, Kurikan Ponsivuoressa, Pohjanmaan Maalahdessa sekä Varsinais-Suomen Marttilassa. Lisäksi yritys on panostanut voimakkaasti maalämpöön ja aurinkoenergiaan tavaratalojensa yhteydessä.

Ingka Investments ja OX2 ovat aiemmin sopineet vastaavasta yhteistyöstä Ruotsin kolmen merituulivoimahankkeen osalta vuonna 2022. OX2 on jo aiemmin myynyt yhdeksän maatuulivoimapuistoa ja yhden aurinkopuiston Ingka Groupille. Yhteistyötä on tehty Suomen ja Ruotsin lisäksi Puolassa ja Liettuassa.

OX2:n ja Ingka Investmentsin sopima kauppa etenee vielä kilpailuviranomaisten käsittelyyn. Päätöksen arvioidaan tulevan kahden kuukauden kuluessa.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ikea mukaan Pohjanlahden merituulivoimaan – 30 miljoonan euron panostus OX2:n hankkeeseen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat