Kokeile kuukausi maksutta

Muuntokohteessa on yllätyksiä riittänyt – ”Välipohjassa saattoi olla viereisessä huoneessa ihan erilainen rakenne kuin toisessa huoneessa”

Pelkkä muutostyöaiheiden mittava määrä kertoo omaa kieltään Kojamon käyttötarkoituksen muutoshankkeen kohtaamista yllätyksistä.

Työmaan ainoa sisäänkäynti tavarakuljetuksia varten on Eerikinkadulla. Tällä puolella julkisivun kunnostukseen riitti pelkkä maalaus. Kuva: Jussi Helttunen

Helsingin ydinkeskustan tuntumassa Eerikinkadulla on loppusuoralla hanke, jossa viimeksi lähinnä toimistokäytössä ollut kerrostalovanhus muunnetaan Kojamon vuokra-asunnoiksi. Lisäksi kivijalkaan tulee liiketiloja.

Kiinteistö muodostuu kahdesta vuonna 1892 valmistuneesta uusrenessanssitalosta ja niiden yhdistämiseksi 1950-luvulla rakennetusta nivelosasta. Nyt kiinteistö palaa alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, sillä talot rakennettiin aikoinaan juuri asuinkäyttöön. Pienteollisuus- ja toimistotiloiksi kiinteistö muuntui asteittain 1940–1980-luvuilla. 1940-luvulla sinne tuli muun muassa kultasepänliike Westerback, jonka jäljiltä kellarissa on yhä vanha kultaprässi, joka myös jää sinne muistuttamaan talon historiasta.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Muuntokohteessa on yllätyksiä riittänyt – ”Välipohjassa saattoi olla viereisessä huoneessa ihan erilainen rakenne kuin toisessa huoneessa””

  1. Tässä on saneerauskohde, jossa olisi pitänyt suorittaa perusteellinen vanhojen rakenteiden kuntoselvitys. Urakoitsijalle kohde on ollut lisä- ja muutostöiden tuoma katesampo. Saneerauskohteissa urakkasopimusta edeltävät urakkaneuvottelut eri skenaarioista
    tulevassa toteutuksessa tuovat osapuolille kunollisen sopimuspohjan. Tilaajalla tulee olla muutoskustannusten toteutukseen ja kustannusten laskentaan monipuolinen yksikköhinnoittelu.

Viimeisimmät näkökulmat