Kokeile kuukausi maksutta

JLL selvitti: Koko, saavutettavuus ja laatu ratkaisevat myös vuokratason

Pk-seudulla esimerkiksi parveke nostaa enemmän neliöhintaa yksiöissä,  sauna puolestaan enemmän suurempien asuntojen vuokrahintoja.

JLL:n selvityksen mukaan esimerkiksi 25 neliön asunnoissa vuokrahinta neliömetriä kohden on noin viisi euroa korkeampi kuin keskivuokrahinta neliötä kohden kaikissa tutkimuksessa havainnoiduissa asunnoissa. (Kuva: Sami Kero/HS)

Kiinteistökonsulttitalo  JLL on selvittänyt asuntojen vuokrahintoihin vaikuttavia ominaisuuksia pääkaupunkiseudulla. Merkittävimmiksi tekijöiksi osoittautuivat odotetusti asunnon koko, saavutettavuus ja asunnon laatu.

Tutkimuksessa dataa kerättiin Oikotie-sivuston vuokrailmoituksista. Niiden läpikäymiseen hyödynnettiin Xgboost-koneoppimismenetelmää, jonka avulla pystyttiin tunnistamaan asuntojen eri ominaisuuksien suhteellinen merkitys asunnon vuokrahintaan.

Merkittävästi suurin vaikutus vuokrahintaan on tutkimuksen mukaan asunnon pinta-alalla, jonka suhteellinen osuus asuntojen vuokrahinnoista on 49 prosenttia.

Asunnon huonelukumäärä ja rakennusvuosi selittävät molemmat noin seitsemän prosenttia ja ajomatka Helsingin keskustaan autolla 13 prosenttia vuokrahinnoista suhteutettuna tutkimuksen malliin.

Suurimmat neliöhinnat ovat tutkimuksen mukaan pienimmissä asunnoissa.

Esimerkiksi 25 neliön asunnoissa vuokrahinta neliömetriä kohden on noin viisi euroa korkeampi kuin keskivuokrahinta neliötä kohden kaikissa tutkimuksessa havainnoiduissa asunnoissa. 75 neliön asunnon vuokrahinta on sen sijaan noin 3,70 euroa keskiarvoa matalampi.

Kaikista vähiten arvoa on tutkimuksen mukaan vuosina 1960–1970 rakennettujen talojen asunnoilla.

Automatka keskustaan näkyy sekin hinnassa

Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että lyhyt automatka Helsingin keskustaan nostaa vuokrahintoja enemmän kuin lyhyt matka julkisilla liikennevälineillä.

Tutkimuksen mukaan automatkoja tarkastellessa näyttäisi siltä, että asunnon arvo nousee, mitä lyhyempi automatka keskustaan on. Maksuhalut alkavat laskea vasta, kun asunto on yli 30 minuutin päässä keskustasta.

Lyhyt matka julkisilla liikennevälineillä sen sijaan ei vaikuta vuokriin merkittävästi, jos matka on alle 25 minuuttia.

Tutkimuksessa otettiin myös selvää, miten eri tekijät vaikuttavat vuokrahintaan eri kokoisissa asunnoissa. Esimerkiksi parveke nostaa enemmän neliöhintaa yksiöissä kun taas sauna nostaa enemmän suurempien asuntojen vuokrahintoja.

Vuokrasopimuksen alkamispäivä sen sijaan vaikutti eniten yksiöiden hinnanvaihteluun. Tutkimuksen mukaan vuokra nousevat syksyllä ja laskevat aikaisin keväällä, joten syyn arvioidaan olevan opiskelijoiden lukuvuoden aiheuttamassa asuntojen kysynnän vaihtelussa.

Kolmioissa sen sijaan ajallista hinnanvaihtelua ei juurikaan havaittu.

Automatkan lyheneminen 30 minuutista 10 minuuttiin vaikutti myös enemmän kaksioiden ja kolmioiden kuin yksiöiden hintaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “JLL selvitti: Koko, saavutettavuus ja laatu ratkaisevat myös vuokratason”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat