Kokeile kuukausi maksutta

Kommentti: On helppo sanoa, kuka on tämän tarinan konna, vai onko sittenkään?

Sähköverkon rakentaminen voi hidastua, mikä tuntuu myös rakennushankkeiden aikataulussa. Kuva: Juha Sinisalo
Kuuntele juttu

Tehdessäni artikkelia rakennusyritysten ja jakeluverkkoyhtiön välisistä liittymäongelmista oli tarinan konna alkujaan selvä: ulkomainen verkkoyhtiö vedättää suomalaisia ja kiristää yhteiskuntaa tavalla, jossa rakennusala ja sadat, ellei jopa tuhannet työntekijät kärsivät. Tätä menoa Suomi ei nouse millään taantumasta.

Lue lisää:  Energiaviraston ja sähkönjakelijoiden välinen kiista voi hyydyttää rakennushankkeita

Pitkässä keskustelussa Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiaisen kanssa ja perehdyttyäni jakeluverkkoyhtiöiden maailmaan hieman syvemmin tajusin, että käsillä onkin syvempi kriisi. Poliittisella päätöksenteolla ohjataan yhteiskuntaa kohti epärealistisia tavoitteita, joita voi olla mahdotonta toteuttaa asetetuissa puitteissa.

Puhdas siirtymä ja ilmastonmuutoksen torjunta ovat tärkeä tavoite kautta yhteiskunnan, mutta äänestäjille luotu illuusio, että nämä eivät aiheuta kuluttajille juurikaan kustannuksia – ehkä jopa päinvastoin – johtaa siihen, että energiainfran rakentamisessa taloudellinen yhtälö ei toteudu.

Suomeen ja Suomessa ollaan investoimassa valtavia summia yhteiskunnan sähköistämiseen, sähköntuotannon päästöttömyyteen sekä ylipäätään teollisen historiamme ehkä suurimpaan muutokseen. Tämä vaatii toimivan sähköverkon, joka kattaa koko Suomen eikä vain kasvukeskuksia. Kaikella on kuitenkin hintansa, ja tässä tilanteessa olisikin syytä viipymättä ottaa kuuma peruna käteen ja ratkaista käsillä oleva ongelma, ei pahentaa sitä.

Jakeluverkkoyhtiöillä kuten sähköyhtiöilläkin on varmasti puristamisen varaa toimissaan ja tuloksissaan, mutta perusteettomasti ei kannata tyrmätä niiden toiveita yksipuolisilla päätöksillä, mikäli ne ovat yhteiskuntamme edun vastaisia.

Suomi tarvitsee puhtaan siirtymän ja sen mukanaan tuomat investointimahdollisuudet. Ilman toimivaa sähköverkkoa nämä jäävät toteutumatta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kommentti: On helppo sanoa, kuka on tämän tarinan konna, vai onko sittenkään?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat