Juha Vinha tyrmää ylimitoitetut nollaenergiavaatimukset ja toivoo tolkkua määräyksiin

Rakennusfysiikan professori Juha Vinha pitää ministeriön ehdostusta nollaenergiataloiksi ylimitoitettuna. Opetusrakennusten E-luku kiristyisi yli 50 prosentilla, vaikka nykyisiäkään vaatimuksia ei ole aina saavutettu. Vaarana on sisäilmaongelmien lisääntyminen.

Safa on huolissaan painovoimaisen ilmanvaihdon ja massiivirakenteiden syrjimisestä energiamääräyksissä

Safan mukaan nollaenergirakentamiseen ehdotetut rakennusosakohtaiset energiatehokkuusvaatimukset tekevät painovoimaisen ilmanvaihdon ja yksiaineisten seinärakenteiden yhdistelmän mahdottomaksi uudisrakentamisessa. Monelle homesairaalle nämä perinteisellä tekniikalla tehdyt talot ovat osoittautuneet ainoiksi, joissa he pysyvät terveinä.

Energiaprofessori: Vaatimus nollaenergiarakennuksesta on järjetön

Ympäristöministeriö valmistelee parhaillaan lähes nollaenergiarakentamisen määräyksiä. Energiatekniikan professori Timo Kalema kirjoittaa, että vaatimus nettonollaenergiarakennuksesta on meidän ilmastossamme järjetön niin kauan kuin energiaa ei pystytä varastoimaan kustannustehokkaasti kesästä talveen. Ennen uusia kiristyksiä kannattaisi harkita rauhassa määräysten rakenne ja tavoitteet.

Lähes nollaenergiavaatimus olisi täystyrmäys taloyhtiöille

VTT valmistelee konsepteja lähes nollaenergiakorjaamiseen. Toisin kuin uudisrakentamisessa korjaamisen osalta ei ole tehty päätöstä, että tuolle tasolle pitäisi edes mennä. Houkutuksena on kuitenkin se, että korjattavissa kiinteistöissä on suurin energiansäästöpotentiaali. Taloyhtiöille lähes nollaenergiatason korjaus olisi täystyrmäys, koska monilla alueilla kustannus ylittäisi asunnon arvon. VTT:llä on iso joukko energiakorjauksiin liittyviä tutkimuksia, joilla perustellaan miksi nykyistä määräystasoa olisi varaa kiristää.