Kokeile kuukausi maksutta

Hyviä uutisia rakentamisesta

Tietoa kirjoittajasta Anne Korhonen
Toimituspäällikkö, anne.korhonen@sanoma.com, Twitter: @KorhonenAnne
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakentamisen kulunut vuosi on ollut poikkeuksellinen. Juuri kun koronan kanssa oli opittu elämään, Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan. Se toi mukanaan epävarmuuden, jonka kaikkia seurauksia emme vielä täysin tiedä. Sen tiedämme jo nyt, että energiakriisi ja kustannusten nousu kurittavat lähiaikoina niin kuluttajia kuin yrityksiäkin. Vuoden loppua kohti uutisten sävy on synkentynyt, mutta kun vuotta katsoo kokonaisuutena, on rakennusalalla tapahtunut paljon positiivisia asioita.

Ensiksikin. Rakentamisen määrä on ollut huipputasolla. Isoja rakennushankkeita on aloitettu ja päätetty onnistuneesti. Esimerkiksi suurhanke Länsimetron jatke eli Matinkylän ja Kivenlahden välinen yhteys valmistui etuajassa. Hyvää kuuluu myös toiselle valtavalle raidehankkeelle Raide-Jokerille. Sen liikennöinti, jos kaikki menee hyvin, on alkamassa ensi syksynä.

Vihreä siirtymä rakentamisessa on tapahtumassa. Siihen on johtanut sääntely, energiakriisi, yleinen ilmapiiri, mutta erityisesti sitä on ohjannut rahoitus.

Vihreän rakentamisen ympärillä on ollut paljon tuotekehitystä, ja kuluneen vuoden aikana olemme kirjoittaneet Rakennuslehdessä lukuisia artikkeleita ympäristöystävällisistä tuotteista ja ratkaisuista.

Olemme nostaneet esille vastuullisuuden ja sen, miten yhdenvertaisuus ja inklusiivisuusperiaatteet otetaan nyt rakennusalalla vakavasti.

Rakennusalan tuottavuuden paraneminen on ollut hidasta, mutta nyt alalla on vahva tahto kehittyä ja päästä eteenpäin. Tästä osoituksena on muun muassa Building 2030 -konsortio, joka on vienyt tutkijoiden ja yritysten yhteistyöllä rakentamista monella tavalla eteenpäin. Konsortio sai rinnalleen tänä vuonna myös Talotekniikka 2030 -hankkeen.

Tahtituotanto on tehnyt tuloaan työmaille, ja viime vuonna sen voi katsoa lyöneen lopullisesti läpi. Kuluneen vuoden aikana lean-ajatteluun perustuvaa näkemystä projektituotannosta kehitettiin lisää.

Rakennusala on onnistunut kriiseissä sopeutumaan. Ratkaisuja on etsitty ja löydetty. Se antaa uskoa, että tulevastakin selvitään.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hyviä uutisia rakentamisesta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Anne Korhonenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/anne-korhonen/