Kokeile kuukausi maksutta

Innostaako kesäpesti rakennusalalle?

Tietoa kirjoittajasta Anne Korhonen
Toimituspäällikkö, anne.korhonen@sanoma.com, Twitter: @KorhonenAnne
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Näinä viikkoina moni nuori on aloittanut kesätyönsä. Töitä on tänä kesänä tarjolla huomattavasti enemmän kuin korona-aikana. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan tänä vuonna tavoitellaan kesätyö- ja harjoittelupaikkaa 120 000 nuorelle, kun EK:n jäsenyritykset tarjosivat viime kesänä nuorille noin 95 000 kesätyöpaikkaa.

Kun monilla aloilla kesätyöntekijät kilpailevat paikoista, rakennus- ja terveydenhuoltoaloilla kaikkia avoimina olevia kesätyöpaikkoja ei saada täytettyä kroonisen työntekijäpulan vuoksi. Tästä puhui Rakennusteollisuuden talonrakennusteollisuuden aluejohtaja Diana Råman viime viikolla Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Rakentajien resurssipulan taustalla piilevät alan vetovoimaan sekä koulutuspaikkojen laahaamiseen liittyvät ongelmat. Råmanin mukaan valitettavan monelle nuorelle rakennusala näyttäytyy perinteisten ja vanhoillisten mielikuvien valossa.

Rakennusalan toteuttavia töitä pidetään mielikuvissa toisaalta fyysisesti raskaina ja toisaalta taas montussa seisoskeluna. Lisäksi se, miten rakennusala näyttäytyy mediassa, heittää alan vetovoimalle synkän varjon.

Verrattuna moniin muihin kesätyöpaikkoihin rakennusalan kesätyöpesteihin edellytetään jo jonkin verran alan tuntemusta ja ainakin perehdytystä työturvallisuuteen. Siitä ei voi tinkiä. Sen vuoksi suurin osa rakennusalan kesätyöntekijöistä on jo alan opiskelijoita ja alalle tähtääviä.

Rakennusala tarvitsee nuorten silmissä uudenlaista vetovoimaa. Koko alan yhteinen etu on tänäkin kesänä osoittaa tulevaisuuden tekijöille rakennusalan vahvuuksia: hyviä työkavereita, yhdessä tekemistä, toisten arvostamista ja kaikille tasa-arvoista kohtelua.

Ne ovat asioita, joita nuoret työpaikaltaan ensisijaisesti myös kaipaavat toukokuussa julkaistun nuorten tulevaisuusraportin mukaan.

Ensimmäinen kesätyöpaikka ja sen antama työnantajakuva voi olla nuorelle merkittävä askel koko uralle. Nuoren urapolun lisäksi se on sijoitus myös työnantajalle sekä koko rakennusalalle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Innostaako kesäpesti rakennusalalle?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat