Iskeekö toinen aalto rakentamiseen?

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakentaminen on tähän asti selvinnyt korona-ajasta odotettua paremmin. Keväällä pelättiin, että yleinen varovaisuus, tautitilanne ja esimerkiksi ulkomaisen työvoiman matkustusrajoitukset seisauttaisivat työmaat. Näin ei käynyt.

Asuntorakentaminen ja -kysyntä ovat pysyneet edelleen yllättävänkin korkeina. Asunnonhankkimisaikeet ovat Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan olleet syksyllä jopa ennätystasolla. Myös pörssin suuret rakennusyhtiöt YIT ja SRV kertoivat tuoreissa osavuosikatsauksissaan hyvästä asuntokysynnästä.

Vanhaa tilauskantaa on riittänyt mukavasti, mutta myös uusia hankkeita on aloitettu, vaikka esimerkiksi rahoituksessa onkin ollut nihkeyttä. Myös infrarakentaminen on kannatellut tänä vuonna rakentamisen kokonaismarkkinaa.

Vaikka vuosi on mennyt odotettua paremmin, rakentajien odotukset näyttävät nyt yllättävän apeilta. Elinkeinoelämän keskusliiton lokakuun luottamusbarometrissa rakennusyritysten indikaattori laski hieman syyskuusta ja päätyi lukemaan -16. Pitkän ajan keskiarvo on -6, eli rakentajien odotukset pysyivät kaukana keskiarvon alapuolella. Tilauskanta oli kyselyn mukaan ohentunut selvästi alle tavanomaisen tason.

EU-maiden joukossakin suomalaiset rakennusyritykset näkevät tilanteensa paljon huonompana kuin eurooppalaiset yhtiöt keskimäärin.

Alkava talvi vaikuttaa siis heikolta – varsinkin, kun koronan toinen aalto tuntuu iskevän Suomeenkin. Rakennusalalle on nyt olennaista yhteiskunnan toimivuus ja yleisen luottamuksen säilyminen. Se antaa uskoa rakennushankkeiden käynnistämiselle, jota täsmäelvytys voi sopivasti tukea. Toivottavasti toteutunut tilanne osoittautuu odotuksia paremmaksi, kuten kävi aiemminkin tänä vuonna.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Iskeekö toinen aalto rakentamiseen?”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat