Kokeile kuukausi maksutta

Kestävää rakentamista elinkaaritaloudellisesti perinteisillä ja uusilla tiiliratkaisuilla

Tietoa kirjoittajasta Kestävä kivitalo
Kestävä Kivitalo -yritysryhmän tavoitteena on edistää pitkäikäisiä, taloudellisia ja teknisesti korkealuokkaisia paikallarakentamisen ratkaisuja. Tässä kirjoitussarjassa oman näkökulmansa paikallarakentamiseen tuovat esiin Wienerberger Oy, Peri Suomi Ltd Oy, Rudus Oy sekä Celsa Steel Service Oy. www.kivitalo.fi
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Paikalla muurattu tiili on perinteinen julkisivuratkaisu, josta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Tiilijulkisivun elinkaari on pitkä, jopa satoja vuosia ja käyttövuosien aikana sen huoltotarpeet ovat vähäisiä. Elinkaaritaloudellisuus onkin yksi merkittävimmistä tiilijulkisivun eduista eri materiaalivaihtoehtoja vertailtaessa.

Myös julkisivuratkaisun esteettisellä kestävyydellä on merkitystä. Mitä paremmin materiaalivalinnat kestävät aikaa, sitä paremmin yksittäinen rakennus tai laajemmin tarkasteltuna kokonainen kaupunginosa säilyttää arvonsa. Tiilijulkisivu ikääntyy kauniisti, josta meillä on runsaasti esimerkkejä suurimpien kaupunkiemme, kuten esimerkiksi Tampereen ja Helsingin kaupunkikeskustoissa. Tiilellä on kautta aikain ollut merkittävä rooli viihtyisää kaupunkiympäristöä rakennettaessa.

 

Tiili kestää ankaraakin säärasitusta

Paikalla muurattu, tuulettuva tiilijulkisivu on vaativien olosuhteiden julkisivuratkaisu. Esimerkiksi Helsingissä uusilla merellisillä asuinalueilla rakennuksissa edellytetään lähes poikkeuksetta tiilen käyttöä julkisivussa. Haastaviin sääolosuhteisiin on varauduttu kehittämällä vedenimultaan tavallista muurauslaastia tiiviimpiä laasteja ja tarkentamalla muurausohjeistusta tiilijulkisivun tuulettuvuuden varmistamiseksi. Myös nanoteknologiaan pohjautuvia impregnointimenetelmiä voidaan hyödyntää erityisen voimakkaille sateille altistuvien julkisivujen tai niiden osien suojauksiin.

 

Massiivitiilirakenne kiinnostaa jälleen

Viime vuosina rakennuttajien kiinnostus yksiaineisten ja tutkitusti monikerrosrakenteita vikasietoisempien ulkoseinärakenteiden toteuttamiseen on lisääntynyt. Ouluun valmistui vuoden 2020 syksyllä kaksi kerrostaloa, joiden noin 70 cm vahvuiset ulkoseinät on muurattu tiilestä ilman eristeitä ja välipohjat toteutettu paikalla valaen betonista. Helsingin Oulunkylään on suunnitteilla vastaavanlainen massiivitiilikerrostalo painovoimaisella ilmanvaihdolla.

Myös Keski-Euroopassa laajasti käytetty keraaminen kennoharkko on yleistymässä Suomessa runko- ja ulkoseinärakenteissa. Ensimmäiset Poroton-kennoharkoilla muuratut kerrostalot ovat valmistuneet Kotkaan ja Joensuuhun ja uusia hankkeita on käynnistymässä esimerkiksi Helsingissä. Oulussa on hyviä kokemuksia kennoharkkojen käytöstä koulurakentamisessa ja Helsingin Jätkäsaareen on valmistunut kennoharkkorunkoinen päiväkoti. Monoliittinen, sisäilman kosteutta ja lämpötilojen vaihteluja tasaava keraaminen kennoharkkorakenne on sekä energiataloudellinen että sisäilman laatua parantava, mutta samalla myös nykyiset U-arvovaatimukset täyttävä.

 

Kohti ilmastoystävällisempää valmistusta

Tiilen valmistuksen ympäristö- ja ilmastovaikutusten minimoimiseksi toimintaa kehitetään vuosittain yhä vähäpäästöisemmäksi. Wienerbergerin Korian tiilitehtaalla raaka-aineista jo nyt osa korvataan tiilimurskeella ja kierrätysposliinilla. Lisäksi ainoana tiilitehtaana Suomessa Korialla käytetään tiilen valmistukseen polttoöljyn sijaan maakaasua ja jatkossa yhä enemmän biokaasua, jolloin hiilidioksidipäästöjen taso laskee entisestään.

 

Kestävä kivitalo paikallarakentaen – seuraavan palkintokohteen haku käynnissä

Kivitalo on aina ollut hyvän rakentamisen symboli ja kivipohjaisilla materiaaleilla on edelleen tärkeä rooli elinvoimaisten kaupunkien ja kestävän yhteiskunnan rakentamisessa. Tiili ja paikallavalettu betoni ovat maailmassa ylivoimaisesti eniten käytettyjä rakennusmateriaaleja, joiden käyttö on tulevaisuudessakin ekologisesti kestävää kierrätysainesten hyödyntämisen, vähähiilisten energiaratkaisujen sekä teollisten innovaatioiden myötä.

Kestävä kivitalo -palkinto myönnetään vuosittain laadukkaasti betonista ja tiilestä paikallarakennetulle kohteelle huomioiden arkkitehtisuunnittelun, rakenneratkaisujen ja toteutuksen onnistuminen sekä käyttäjiltä saatu palaute. Palkittava kohde voi olla yksittäinen rakennus, asuinkortteli tai aluerakentamishanke, joka täyttää paikallarakentamisen palkintokriteerit. Kohteessa tulee olla vähintään paikallavalettu välipohja ja muuratut julkisivut.

Jätä oma ehdotuksesi palkittavasta kohteesta 30.4.2021 mennessä. Kohteen tulee olla valmistunut ehdotuksen jättämiseen mennessä tai vaihtoehtoisesti sen valmistumisesta saa olla kulunut maksimissaan kaksi vuotta. Ehdotuksia otetaan vastaan osoitteessa kivitalo.fi/palkinto-2021. Lopullisen valinnan palkinnon saajasta tekee Kestävä kivitalo -yritysryhmä. Voittaja julkaistaan vuoden 2021 lokakuussa Kestävä kivitalo -seminaarin yhteydessä.

 

Juha Karilainen
Rakennustekninen johtaja

Wienerberger Oy

Kestävä kivitalo

Viimeisimmät näkökulmat