Koulutuspaikkojen lisäys tervetullut uutinen

Tietoa kirjoittajasta Merja Mannila
Tuottaja, työelämä, koulutus ja tuoteteollisuus
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Opetus- ja kulttuuriministeriö aikoo lisätä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen aloituspaikkoja määräaikaisesti vähintään 3 000:lla. Lisäys koskisi vuosia 2014-2015. Lisäpaikat on tarkoitettu ensisijaisesti uusille tutkinto-opiskelijoille.

Ministeriö kohdistaa aloitusmäärän lisäykseen 123 miljoonaa euroa hallituksen kehyspäätöksen mukaisesti. Lisäys suunnataan erityisesti työelämän kannalta keskeisille aloille, joilla on työvoimatarpeita, sekä uusille kasvualoille. Jälkimmäiseksi ministeriö lukee myös home- ja korjausrakentamisen.

Uutinen on rakennusalalla tervetullut. Korjaaminen työllistää jatkossa entistä enemmän, ja Rakennuslehden palstoillakin (4.4.2014) yritykset ovat vaatineet lisää alan koulutusta. Toisaalta yritykset myös kehittäisivät koulutuksen sisältöä, sillä esimerkiksi asiakaspalvelutaitojen merkitys painottuu jatkossa entisestään.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt ammattikorkeakouluilta ja yliopistoilta koulutuslisäyksiä ja niiden rahoitustarvetta koskevia esityksiä perusteluineen 2.5. mennessä. Vuoden 2014 osalta lisäysesitykset tehdään yhteishaun hakukohteisiin. Vuoden 2015 osalta esitys voi olla suunnitelma, joka laaditaan suunniteltujen hakukohteiden tai koulutusalojen mukaan.

Ministeriö päättää lisäysten kohdentamisesta korkeakoulujen hakemusten perusteella. Se painottaa esityksiä arvioidessaan muun muassa ennakoitua työvoimatarvetta, koulutuksen vetovoimaa ja läpäisyä. Tuskin tarvitsee olla kummoinenkaan ennustaja väittäessään, että pääkaupunkiseutu nyt ainakin saa lisää rakennusalan koulutuspaikkoja.
Ministeriö tekee päätökset toukokuun puoliväliin mennessä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Koulutuspaikkojen lisäys tervetullut uutinen”

Vastaa