Vietnam rakentuu hurjaa vauhtia – kehityshalu tekee vaikutuksen

Tietoa kirjoittajasta Merja Mannila
Tuottaja, työelämä, koulutus ja tuoteteollisuus
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kotiuduin sunnuntaina työmatkalta, joka suuntautui Etelä-Koreaan ja Vietnamiin. Maat ovat hyvin erilaisia, mutta kyllä yhtäläisyyksiäkin voi tunnistaa: kumpikin maa oli vielä joitain vuosikymmeniä sitten sodan jälkeen huonossa jamassa. Tästä Etelä-Korea on noussut aivan maailman huipulle teknisesti, millä se myös aivan ansaitusti ylpeilee. Vietnamilla on etumatkaa kurottavana.

Rakentaminen Soulissa ja sen liepeillä on vilkasta, mutta tonttimaan saatavuus rajoittaa sitä. Tai pikemmin sen saamattomuus. Tonttimaata ei nimittäin ole tarjolla, joten uudisrakentamiseen ainoa ratkaisu on ostaa tontti rakennuksineen, purkaa vanha talo ja rakentaa uusi.

Soulin lukemattomat teknohenkiset pilvenpiirtäjät tekivät minuun vaikutuksen, samoin kaupungin rauhallisuus ja turvallisuus. Liikenne sujui sääntöjä kunnioittaen, ja autot olivat hyväkuntoisia. Pääkaupungin katuverkosto oli hyvässä kunnossa.

Kiehtovaa oli myös tapa, jolla historia, henkisyys ja nykyaika saumattomasti nivoutuivat yhteen. Tietyllä tavalla eteläkorealainen yhteiskunta on varsin perinteinen. Seniorikansalaisia kunnioitetaan, samoin käytöstapoja. Se näkyy myös suhtautumisessa ulkomaalaisiin liike-elämässä: mahdollisen yhteistyökumppanin taustat selvitetään hyvin tarkkaan – alkaen iästä ja perhetaustasta.

Osansa on kungfutselaisuudella, joka korostaa perinteiden ja rituaalien merkitystä ja jolla on maassa vahva asema. Toisaalta kaikki on viimeisen päälle teknistettyä ja hiottua ja sitä arvostetaan. Tämä ristiriita on luonut ainutlaatuisen yhteiskunnan.

Vietnamissa kehitysvauhti on viime vuosina ollut huimaavaa ja sen huomaa. Joka puolella näkyy nostokurkia ja rakennustyömaita. Ho Chi Minhissä rakentuu uusia kaupunginosia infrastruureineen, korkeita toimisto- ja asuinrakennuksia. Isoja infrastruktuurin korjaus- ja uudisrakennushankkeita on meneillään tai suunnitteluvaiheessa.

Vietnamilaisten halu kehittyä on inspiroivaa, ja he ovat hyvin kiinnostuneita ammentamaan oppia ulkomaista, jos eivät itse jotain hallitse. Ulkomaalaisiin he suhtautuvat pääosin uteliaasti ja hyväksyvästi: minua esimerkiksi tervehdittiin kunnioittavasti nyökäten kadulla, mikä tuntui suomalaisessa käyttäytymiskulttuurissa kasvaneesta vähän hämmentävältä.

Maassa olisi suomalaisillekin vielä paljon liiketoimintamahdollisuuksia, sillä yllättävän vähän maassa toimii meikäläisiä yrityksiä. Markkinoita voisi olla otettavissa esimerkiksi rakennustuoteteollisuudessa talotekniikan ja siihen liittyvien ratkaisuiden puolella. Jos kiinnostus herää, apua voi pyytää Business Finlandilta.

Molemmissa maissa toimiminen vaatii kärsivällisyyttä ja läsnäoloa. Helppoa etabloituminen ei ole. Paikallinen kulttuuri ja toimintatavat täytyy tuntea ja henkilösuhteilla on iso rooli. Käyntikortteja kannattaa varata mukaan reilusti: sen luovuttaminen ja vastaanottaminen on molemmissa maissa juhlallinen tapahtuma.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vietnam rakentuu hurjaa vauhtia – kehityshalu tekee vaikutuksen”

Vastaa