Kokeile kuukausi maksutta

Tekoäly muuttaa johtamista ja yritystoimintaa

Tietoa kirjoittajasta Otto Kirjalainen
Master of International Business Management
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusalan yrityksille suunnatulla tutkimuksella selvitettiin johtamisen ja tekoälyn suhdetta rakennus- ja hankekehitysalalla. Siihen osallistui 54 ylemmän johdon henkilöä 24 maasta. Vastaajayritysten liikevaihto vaihteli 50:stä 1000 miljoonaan dollariin. Vastaajista lähes 80 prosenttia hyödynsi tekoälyratkaisuja yrityksissään.

Projektissa haastateltiin useita yritysjohtajia sekä tekoälyn asiantuntijoita muun muassa Helsingin yliopistosta, Aalto-yliopistosta sekä VTT:stä. Tekoälystä merkittäviä taloudellisia voittoja saaneiden yritysten suosituimmat soveltamiskohteet sille löytyivät bisnesstrategiasta, henkilöstöhallinnosta, rakennustyömailta ja työturvallisuudesta. Tutkimus oli kirjoittajan opinnäytetyö LAB ammattikorkeakoulussa.

Rakennus- ja hankekehitysalalla tekoälyn käyttö ja sen edellyttämä digitalisaation taso laahaa pahasti jälkijunassa verrattuna muuhun teollisuuteen. Siksi alalla onkin runsaasti uusia tekoälyn hyödyntämismahdollisuuksia. Tekoälyä käyttävät yritykset tunnistivatkin nämä mahdollisuudet selkeästi paremmin verrattuna niihin, jotka eivät olleet sitä koskaan pilotoineet.

Kun tarkastellaan johtamista ja tekoälyä kokonaisuutena, onnistuneita tekoälyn hyödyntäjiä olivat ne yritykset, joiden johtamisstrategia toimi moitteettomasti. Perustavanlaatuiset muutokset näyttivät olevan vasta tekemässä tuloaan. Käyttäjät näkivätkin juuri johtamistavan ja yrityskulttuurin päivittämisen tärkeimpänä prioriteettina.

Tutkimus havaitsi kaksi lähestymistapaa tekoälyyn: aktiivisen ja passiivisen. Ensin mainittu vaatii johtajilta perehtymistä ja osallistumista teknologian käyttöön ja implementointiin. Passiivinen taas ei vaatinut johdolta aktiivista osallistumista ja oli luonnoltaan riskittömämpi – tosin tuototkin saattavat jäädä pieniksi. Tutkimuksessa ei näitä kuitenkaan suoraan vertailtu. Hyödyt näkyvät usein vasta vuosien kuluttua, joten pikavoittoja tekoälyltä on turha odottaa.

Tutkimuksen tekijänä kannustan yrityksiä investoimaan digitalisaatioon ja datan keruuseen, sillä niiden toimivuus on perusedellytys onnistumiselle tekoälyn kanssa. Johtajat ovat vastuussa datan laadusta ja puolueettomuudesta. Näin tuloksetkin ovat luotettavampia ja voidaan rohkeammin pohjata päätöksiä numeroihin eikä vain intuitioon.

Onnistumiseen ei ole yhtä oikeaa reseptiä, vaan jokaisen pitää hioa oma uniikki lähestymistapansa. Parhaiten menestyneet olivat myös perehtyneet hyvin tekoälyn perusteisiin. Nämä huippumenestyjät saivatkin merkittäviä taloudellisia hyötyjä yrityksilleen onnistuneesta käytöstä.

Optimaalisten tulosten saamiseksi joudutaan menemään mukavuusalueen ulkopuolelle miettien rakentamisen perusperiaatteet uudelleen ja haastamaan normit. Tämä on myös sidonnaista johtajan rooliin tekoälyn adoptioprosessissa.

Johtajien ja muiden päättäjien on syytä aloittaa tekoälyn pilotointi pikimmiten, sillä suurimmat taloudelliset hyödyt on varattu aikaisille omaksujille sekä nopeille seuraajille. Ne, jotka jättävät teknologian täysin huomiotta ja hyödyntämättä, ovat vaarassa jäädä muiden jalkoihin ja maksavat kovan hinnan kirimisestä.

Vähimmillään on suositeltavaa perehtyä teknologiaan ja sen suomiin mahdollisuuksiin, jotta suhtautuminen siihen perustuu loogiseen päättelyyn ja tarveanalyysiin.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Tekoäly muuttaa johtamista ja yritystoimintaa”

 1. Toivoisin konkreettisia esimerkkejä. Tällainen pyörittely ei tuonut minulle mitään lisäarvoa. Erkki J. anttila, TkT, KTM

  1. Hei Erkki

   Kiitos kommentistasi. Erittäin hyvä pointti. Oletan, että tarkoitat tekoälyn käyttöesimerkkejä? Tässä olisi listattu pari käytännön esimerkkejä tarjoavaa linkkiä joita olen referoinut tutkimuksessani: https://constructible.trimble.com/construction-industry/the-benefits-of-ai-in-construction
   https://www.mckinsey.com/business-functions/operations/our-insights/artificial-intelligence-construction-technologys-next-frontier

   Tämä firma tarjoaa työmaalle tekoälypohjaisia ratkaisuja ja toimii myös Suomessa: https://aiforsite.com/yritys/

   Toivottavasti tämä avasi asiaa lisää. Vastaan mielelläni jatkokysymyksiin parhaani mukaan.

   Ystävällisin terveisin

   Otto Kirjalainen

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat