Kokeile kuukausi maksutta

Betonielementtien asiantuntijan VaBen tuotekehityksen tuloksena syntynyt tuulettuva julkisivujärjestelmä Nordic Wall tekee erilaisten rakennusten käyttäjien, asukkaiden, rakennuttajien ja suunnittelijoiden olon luottavaiseksi: tuulettuva rakenne kestää ainakin 100 vuotta ja turhilta korjauksilta vältytään. Samalla suunnittelijat pääsevät toteuttamaan itseään näyttävyydestä ja käytännöllisyydestä tinkimättä.

Betonista julkisivuun

Nordic Wall on julkisivujärjestelmä, joka tuulettuu elementtiin kiinnitetyn lämmöneristeen ja verhoilun väliin jäävän ilmaraon avulla. Tuulettuvuus auttaa estämään kosteuden aiheuttamia vaurioita rakennusten rakenteessa erityisesti Etelä-Suomen sääolosuhteissa. Nordic Wall lisää rakenteellista kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä, mikä on suunnittelijoidenkin työn kannalta tärkeää.

– Kehitimme kovatkin sääolot kestävän ja tuulettuvan julkisivujärjestelmän, jotta suunnittelijat voivat suunnitella betonirakenteisia taloja, joissa on esimerkiksi puujulkisivuja. Uudisrakentamisen kehittyessä mukaan on tullut erilaisia kulutusta kestäviä verhoiluratkaisuja, kuten levyrappausta ja alumiinisäleitä, mutta järjestelmän periaate on pysynyt samana, VaBen toimitusjohtaja Markus Lehtinen kertoo.

VaBen Nordic Wall -julkisivujärjestelmä on kustannuksiltaan samalla tasolla perinteisten betonielementtirakenteiden kanssa. Pitkällä aikavälillä se käy jopa halvemmaksi: Tiiveyden ja tehokkaan lämmöneristyksen ansiosta lämpöhäviö vähenee, mikä johtaa alhaisempiin energiakustannuksiin ja pienempään hiilijalanjälkeen. Tämä tukee kestävän uudisrakentamisen periaatteita ja energiatehokkuustavoitteiden saavuttamista. VaBen ratkaisu on toteutettavissa CO2-päästöiltään alhaisemmasta vihreästä betonista, vaikka Nordic Wall on itsessään jo päästöiltään noin 40 % pienempi verrattuna perinteiseen sandwich-elementtiin.

Katso video Nordic Wall -julkisivujärjestelmän valmistuksesta ja matkasta tehtaalta aina valmiiksi rakennukseksi asti.

Lisää vapautta suunnittelijoille

Tuulettuva julkisivujärjestelmä tarjoaa suunnittelijoiden käyttöön laajan valikoiman ulkomateriaaleja, kuvioita ja värejä. Tämä mahdollistaa luovuuden ja suunnitteluratkaisujen monipuolisuuden, jotta rakennuksesta saadaan halutun näköinen ja tyylikkäästi kaavaan sopiva tinkimättä elinkaaresta ja rakenteen hengittävyydestä.

– Esimerkiksi verhoilumateriaalin vaihto onnistuu kesken seinäpinnan ilman muutoksia varsinaiseen runkorakenteeseen, mikä lisää suunnittelijoiden vapauksia suunnitella erilaisia rakennuksia kerrostaloista parkkitaloihin asti, Lehtinen sanoo.

Betonielementtirakentaminen on Suomen käytetyin rakennusjärjestelmä, johon tuulettuvan julkisivujärjestelmän käyttö ei tuo rakenteellisia muutoksia. Työmaalla tehtäviä työvaiheita minimoidaan.

– Asennamme tehtaalla elementteihin kumppanimme Recticelin toimittamat lämmöneristeet, mikä tekee elementeistä heti säänkestäviä. Valmistusvaiheessa asennamme eristeiden päälle myös patentoidulla järjestelmällämme alumiinirangat, joten seinät ovat työmaalle pystytyksen jälkeen julkisivumateriaaleja vaille valmiit, kertoo VaBen myyntipäällikkö Aki Lehtinen.

Pursolta on käytössä esimerkiksi alumiinisia Napsu-julkisivuja ja Weber tarjoaa laadukkaat rappauslevyt saumattomien julkisivujen aikaansaamiseksi. Puupanelointi on myös yksi vaihtoehto.

Ainakin 100 vuoden kesto

Nordic Wall -julkisivujärjestelmää on hyödynnetty vuosien aikana kymmenissä erityyppisissä rakennuksissa, kerrostaloista päiväkoteihin ja teollisuusrakennuksiin. Tällä hetkellä Hämeenlinnan Myllymäkeen rakennetaan koulua, jossa Nordic Wall saa pintaansa rapatun verhoilun.

– Nordic Wall on tuulettuva julkisivujärjestelmä, joka tuulettaa myös tapoja suunnitella ja rakentaa. Rakennusten kestävyys, helpompi ylläpidettävyys sekä pienemmät elinkaarikustannukset ja hiilijalanjälki yhdistettynä näyttäviin suunnitteluratkaisuihin on kokonaisuus, jossa kaikki voittavat, VaBen toimitusjohtaja summaa.

Lue lisää tuulettuvasta Nordic Wall by VaBe -julkisivujärjestelmästä osoitteessa: vabe.fi/nordic-wall/

Viimeisimmät näkökulmat