Kokeile kuukausi maksutta

Saloon perustetaan aurinkopaneelitehdas

SaloSolar Oy perustaa parhaillaan aurinkopaneelitehdasta Saloon. Astrum-keskukseen rakentuva tehdas aloittaa toimintansa huhtikuussa 2015.

SaloSolar Oy perustaa parhaillaan aurinkopaneelitehdasta Saloon. Astrum-keskukseen rakentuva tehdas aloittaa toimintansa huhtikuussa 2015.

Ensimmäisessä vaiheessa tehtaan vuotuinen tuotantokapasiteetti on 22,5 megawattia, ja tavoitteena on nostaa se 45 megawattiin lähiaikoina.

SaloSolar alkaa valmistaa kahdenlaista aurinkokennostoa sähköntuotantoon sekä aurinkokeräimiä aurinkolämmitykseen. Taustallisten aurinkokennojen lisäksi tehdas erikoistuu kokonaan lasista tehtäviin aurinkopaneeleihin, joita voi käyttää esimerkiksi ikkunoina tai parvekelaseina. Tarvittaessa paneeleita saa myös eri väreissä.

”Olemme maailmanlaajuisesti pieni tehdas, joten massatuotannon sijaan panostamme tuotteiden räätälöitävyyteen sekä tuotekehitykseen. Haluamme tarjota suunnittelijoille, tuotekehittäjille ja vaikkapa yliopistoille mahdollisuuden päästä testaamaan suunnitelmiensa toimivuutta käytännössä. Pystymme esimerkiksi valmistamaan vaativaan lasirakentamiseen soveltuvaa aurinkokennoa, joten teemme yhteistyötä muun muassa arkkitehtitoimistojen kanssa”, SaloSolarin toimitusjohtaja Esa Areva kertoo.

Arevan mukaan valmiit paneelit maksavat saman verran kuin vastaavat muualla Euroopassa.

Saloon valmistuva tehdas on SaloSolarin suunnittelema, ja siinä käytetään mahdollisimman paljon suomalaisia alihankkijoita. Esimerkiksi tehtaan mittalaitetoimittaja on espoolainen Endeas Oy, jonka testausautomaation suunnittelee ja valmistaa salolainen GreenLab Finland Oy.

Tehdas on myös itsessään myyntituote, sillä tehtaan tuotannon lisäksi SaloSolar alkaa myydä nyt toteutuvan tehtaan kaltaisia aurinkopaneelitehtaita, eritoten vientiin. ”Jos tilaaja esimerkiksi Afrikassa haluaa ostaa meiltä 10 megawattia aurinkosähköä, voimme myydä heille 5 megawattia paneeleita sekä tehtaan, jonka avulla he voivat itse tuottaa tarvitsemansa ja mahdollisesti myydä ylituotannon alueellaan edelleen.”

Kun tuotanto on kunnolla käynnissä, tehdas työllistää yli 30 henkeä. Osa ensimmäisen vuoden kapasiteetista on jo myyty: aloittaessaan SaloSolarilla on 1,5 megawatin arvosta esisopimuksia. Lisäksi tällä hetkellä käydään neuvotteluja useissa kaupungeissa isompien kohteiden aurinkovoimaloista.

SaloSolarin omistavat tasaosuuksin Areva Solar Oy ja Joeston Oy.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Saloon perustetaan aurinkopaneelitehdas”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat