Kokeile kuukausi maksutta

Suomen suurin aurinkovoimala käynnistyi Salossa

Salossa sijaitsevan Astrum-keskuksen katolle on valmistunut Suomen suurin aurinkovoimala. Voimalan huipputeho on 322,56 kWp, jonka tuottamiseksi tarvitaan 1 344 aurinkopaneelia. Aurinkovoimalan vuotuinen tuottoarvio on 300 megawattituntia. Uuden voimalan on suunnitellut ja rakentanut Areva Solar Oy.

Salossa sijaitsevan Astrum-keskuksen katolle on valmistunut Suomen suurin aurinkovoimala. Voimalan huipputeho on 322,56 kWp, jonka tuottamiseksi tarvitaan 1 344 aurinkopaneelia. Aurinkovoimalan vuotuinen tuottoarvio on 300 megawattituntia. Uuden voimalan on suunnitellut ja rakentanut Areva Solar Oy.

Ennen Salon aurinkovoimalaa Suomen aurinkovoimaloiden kapasiteetti on pääsääntöisesti jäänyt alle sadan kilowatin.

Yli kolmen hehtaarin laajuinen monitoimikiinteistö Astrum-keskus on entinen Saloran tehdaskompleksi, jota on rakennettu ja laajennettu monessa eri vaiheessa. Aurinkopaneelit peittävät noin 4 000 neliömetriä kiinteistön kattopinta-alasta.

Rakentamisesta vastanneen Esa Arevan mukaan aurinkopaneelien asentaminen ei ollut aivan suoraviivaista katon monimuotoisuuden vuoksi. ”Astrumin katto on osittain tasakattoa, osittain kaltevaa, eli paneelit oli kiinnitettävä monin tavoin – erilaisia ilmastointikanavia vältellen ja painolaskelmat tarkkaan huomioiden.”

Lumen ja pohjoisen sään vuoksi Suomessa täytyy aurinkopaneelien kiinnittämiseen kiinnittää erityistä huomiota. Koska sopivia ja riittävän kevyitä telineitä ei maailmalta löydy, Areva Solar kehitti oman telineensä, jollaisten varaan muun muassa Suomen suurin aurinkovoimala on rakennettu.

”Nämä meidän telineemme on tehty kevyestä mutta kestävästä kierrätysmuovista, joten painokuorma jää varsin pieneksi neliötä kohden. Olemme myös ottaneet huomioon tuulten suunnat ja voimakkuudet ja kiinnittäneet paneelit niin, että tuuli ei pääse niitä nostamaan altapäin.”

Yhtiö alkaa viedä telineitä maailmalle ensi vuonna. Telineistä on vireillä patenttihakemus.
Astrum-keskuksen aurinkopaneelien tuottama tasavirta muunnetaan 16 vaihtomuuntajan avulla vaihtovirraksi ja syötetään yleiseen sähköverkkoon.

Aurinkovoimalan rakennuttanut Astrum-keskuksen omistaja, salolainen yrittäjä Lasse Jokinen näkee aurinkosähkön käyttämisen kannattavana sijoituksena.

”Saamme aurinkovoimalan avulla katettua merkittävän osan tämän yli kolmen hehtaarin laajuisen kiinteistön sähkönkulutuksesta. Parhaimmillaan, eli valoisaan ja viileään aikaan, voi sähköntuotanto hetkellisesti jopa ylittää kulutuksen, jolloin ylimääräinen sähkö on yleisessä sähköverkossa muiden käytettävissä”, Jokinen sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomen suurin aurinkovoimala käynnistyi Salossa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat