Kokeile kuukausi maksutta

Erikoinen tilanne: asuntokauppa kiihtyi – rakentajat vähensivät asuntotuotantoa

Pääkaupunkiseudun uusien omistusasuntojen markkinoilla tapahtui erikoinen käänne, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta.

Sijoittajakysyntä on kiihdyttänyt asuntorakentamista.

Rakennusliikkeet vähensivät puolessa vuodessa 9 prosentilla myytävien omistusasuntojen aloituksia pääkaupunkiseudulla. Syynä ei kuitenkaan ollut kysynnän puute, sillä uusien asuntojen kaupat kasvoivat lokakuusta 13 prosentilla.

Uusien asuntojen kauppa on ankeasta taloustilanteesta huolimatta hämmästyttävän vilkasta. Tehtyjen kauppojen määrä ylittää 25 prosentilla kymmenen vuoden keskiarvon. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa tehdään nykyvauhdilla 3354 uuden asunnon kauppaa vuodessa.

Vantaalla kauppa ennätysvilkasta

Vantaalla uusien asuntojen kauppa on käynyt tämän vuosituhannen ennätysvauhtia. Kauppojen määrä lisääntyi lokakuusta 23 prosenttia ja vuodessa peräti 45 prosenttia. Erityisesti Kivistön asuntomessualueen ympäristössä kauppa on käynyt hyvin.

Helsingissä sääntelemättömien asuntojen kauppa kasvoi lokakuusta 28 prosenttia, mutta Espoo–Kauniainen -alueella kaupat vähenivät 12 prosenttia.

Sijoittajat näyttävät ostaneen asuntoja entiseen tahtiin, joten mitkään aikaisempaa isommat kertaostot eivät selitä uusien asuntojen kaupan kasvua. Pääkaupunkiseudulla kuluttajakaupan merkitys on muuta maata suurempi.

Lokakuusta 1690 asuntoaloitusta

Asuntoaloitusten lievästä leikkaamisesta huolimatta rakennusliikkeet aloittivat pääkaupunkiseudulla puolessa vuodessa 1690 gryndausasunnon rakentaminen. Asuntoaloituksista neljä viidesosaa on kerrostaloissa.

Asuntoaloitusten vähenemisen kääntöpuoli on, että ennakkomarkkinoinnissa ilman aloituspäätöstä on todella paljon asuntoja, 1567 kappaletta. Se on 73 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa rakennusliikkeet vähensivät dramaattisesti asuntorakentamista. Lue Rakennuslehden juttu muun maan asuntomarkkinoista.

Myynnissä olevien asuntojen määrä väheni 10 prosentilla eli 322 asunnolla lokakuusta. Pääkaupunkiseudulla on kuitenkin edelleen todella paljon uusia asuntoja myynnissä, 2993 sääntelemätöntä asuntoa. Määrä ylittää 10 vuoden keskiarvotason 26 prosentilla.

Valmiiden varasto 874 asuntoa

Rakenteilla olevia sääntelemättömiä myymättömiä asuntoja on 2119. Valmiita myymättömiä sääntelemättömiä asuntoja on 874, mikä on yli kaksinkertainen määrä kymmenen vuoden keskiarvoon verrattuna.

Rakennuslehden selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Tämä tarjonta-kysyntä -lukema kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää kuluneen kuuden kuukauden kaupantekovauhdilla. Myyntivarasto supistui 10,7 kuukauteen viime lokakuun 13,4 kuukaudesta. Tilanne on nyt tasapainossa.

Pääkaupunkiseudun uusien asuntojen myyntivarasto on runsaan kuukauden kymmenen vuoden keskiarvoa pienempi.

Helsingissä ja Espoossa asunnoista on lievää ylitarjontaa. Vantaalla on myytävää vain 7,3 kuukaudeksi.

Asuntoneliö Helsingissä 6648 euroa

Myynnissä olevat uudet asunnot jatkoivat kallistumistaan. Lokakuusta hinnat nousivat 1,7 prosentilla ja vuodessa 4,5 prosentilla.

Helsingissä vapaarahoitteinen asuntoneliö maksaa keskimäärin 6648 euroa neliölle (+6,0 % vuodessa). Espoo–Kauniainen -alueella keskineliöhinta on 5290 euroa (+5,2 % vuodessa) ja Vantaalla 4274 euroa (-0,4 % vuodessa).

Blogissa todetaankin, että asuntojen puute ei ole ongelma, mutta hinta on.

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n tekemään seurantaan.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Erikoinen tilanne: asuntokauppa kiihtyi – rakentajat vähensivät asuntotuotantoa”

  1. Vähänkin taloutta seuraava tietää, että Euvostoliiton rahan painaminen loppuu syksyllä, asuntokuplan puhkeamisen vaara on hyvin suuri.

    1. Kohta poksahtaa niin että paineaalto kiertää pallon paristi ainakin. Lähtee ainakin 80% hinnoista pois vai mitä. Kyllä kaikki Helsinkiläiset varsinkin ovat sitten typeriä ihmisiä 😉

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat