Kokeile kuukausi maksutta

Myymättömien uusien asuntojen varasto paisui koko Suomessa

Koko Suomessa on jo noin 3 200 valmista myymätöntä asuntoa, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta. Määrä on lähes kaksinkertainen kymmenen vuoden keskiarvotasoon verrattuna.

Koko Suomessa on jo noin 3 200 valmista myymätöntä asuntoa, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta. Määrä on lähes kaksinkertainen kymmenen vuoden keskiarvotasoon verrattuna.

Valmiiden varaston koko uupuu enää noin 700 asuntoa finanssikriisin synnyttämästä huippumäärästä.

Pääkaupunkiseudulla on myymättä myös yli sata valmista hitas-asuntoa.

Huhti-lokakuussa aloitettiin noin 6 800 myytävän omistusasunnon rakentaminen. Se on noin 730 asuntoa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Aloitustaso on korkea. Kuluneen 12 kuukauden aikana aloitettiin noin 12 800 gryndiasunnon rakentaminen.

Ennakkomarkkinoinnissa ilman aloituspäätöstä on noin 5 450 asuntoa, mikä on finanssikriisin jälkeisen ajan ennätys.

Kauppa kävi hyvin

Uusien asuntojen kauppa lisääntyi huhtikuusta 7 prosenttia ja vuodessa 15 prosenttia. Kauppamäärät ovat 6 prosenttia korkeammalla kuin keskimäärin kymmenen vuoden aikana. Aikaisempaan verrattuna asuntokoko on kuitenkin pienentynyt ja sijoittajien osuus asuntokaupoista on kasvanut.

Suomessa on myynnissä noin 11 900 rakenteilla olevaa tai valmista uutta asuntoa. Se on enemmän kuin kertaakaan 2000-luvulla. Määrä ylittää lähes kolmanneksella 10 vuoden keskiarvon.

Kysyntä-tarjonta -tilanne on pysynyt ennallaan. Asunnoista on lievästi ylitarjontaa.

Lue myös Rakennuslehden pääkaupunkiseutua ja muuta Suomea koskevat asuntomarkkinakatsaukset sekä asuntogryndauksen riskejä arvioiva blogi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Myymättömien uusien asuntojen varasto paisui koko Suomessa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat