Kokeile kuukausi maksutta

Taantuma ei näy, uusien omistusasuntojen aloitukset ja kauppa huipputasolla

Gryndaustuotanto pitää rakennusalaa pinnalla. Uusien asuntojen asuntoaloitukset ovat viime vuosien ennätystasolla pääkaupunkiseudulla, ja myös asuntokauppa on käynyt selvästi keskimääräistä paremmin. Valmiiden varasto kasvoi kuitenkin huolestuttavasti, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta.

Kuuntele juttu

Pääkaupunkiseudulla on aloitettu huhti-lokakuussa 1 980 myytävän omistusasunnon rakentaminen. Se on 16 prosenttia enemmän kuin vastaavalla jaksolla vuosi sitten. Asuntoja ei ole aloitettu kertaakaan näin paljon sen jälkeen, kun finanssikriisi lähes pysäytti asuntomarkkinat vuonna 2008. Aloitukset painottuivat vahvasti kerrostaloihin.

Asuntoaloituksista 49 prosenttia oli Helsingissä, kun hintasäännelty hitas-tuotanto lasketaan mukaan. Taso on normaali. Vantaan osuus asuntoaloituksista (31 %) on keskimääräistä suurempi, kun taas Espoon osuus (20 %)on laskenut.

Ennakkomarkkinoinnissa ilman aloituspäätöstä on 947 asuntoa, mikä sekin on viime vuosien ennätysmäärä. Noin puolet ennakkomyynnissä olevista asunnoista on Espoo–Kauniainen-alueella.

Kauppa vilkasta

Käytettyjen asuntojen kaupan väheneminen ei näy uudispuolella. Uusien asuntojen kaupat vähenivät huhtikuusta 4 prosentilla, mutta siitä huolimatta kauppojen määrä oli 11 prosenttia korkeammalla kuin kymmenen vuoden aikana keskimäärin. Vuodentakaiseen vastaavaan jaksoon verrattuna kauppojen määrä lisääntyi 14 prosenttia.

Asuntosijoittajat ja -rahastot ovat ostaneet myös pääkaupunkiseudulla asuntoja, mutta siellä niiden merkitys ei ole yhtä iso kuin muualla Suomessa. Toisaalta sijoittajat ovat ostaneet pääkaupunkiseudulla kokonaisia kohteita rakennusliikkeiltä ilman, että kohteet ovat tulleet lainkaan kuluttajamyyntiin. Tällaiset kaupat eivät näy tilastoissa, joten todellinen kauppa- ja aloitusmäärä on tilastolukuja korkeampi.

Uusien asuntojen kauppa väheni Helsingissä (-16 %) ja Espoo–Kauniainen-alueella (-7 %), mutta kasvoi Vantaalla selvästi (+18 %).

Valmiiden varasto paisui

Asuntokaupan lievän vähenemisen ja vilkkaan aloitustahdin seurauksena myynnissä olevien asuntojen määrä lisääntyi huhtikuusta yli 300 asunnolla. Pääkaupunkiseudulla on myynnissä 3 315 rakenteilla olevaa tai valmista sääntelemätöntä asuntoa, mikä ylittää kymmenen vuoden keskiarvotason peräti 41 prosentilla. Myytävä lisääntyi vuodessa 17 prosentilla. Tarjonta lisääntyi Helsingissä (+24 % vuodessa) ja Vantaalla (+38 %), mutta väheni Espoo–Kauniainen-alueella (-3 %).

Myymättömien valmiiden uusien asuntojen määrä kasvoi voimakkaasti ja on jo 847 asuntoa. Huhtikuusta määrä kasvoi 152 asunnolla ja vuodessa 349 asunnolla. Valmiiden varaston koko on jo yli kaksinkertainen (+112 %) kymmenen vuoden keskiarvotasoon verrattuna. Valmiiden varasto näyttää kasvavan jatkossa edelleen.

Espoo–Kauniainen-alueella on eniten valmiita myymättömiä asuntoja, 382 kappaletta. Helsingissä valmiiden sääntelemättömienasuntojen myyntivarasto on 339 asuntoa ja Vantaalla 126 asuntoa.

Koko Suomessa on arviolta jo noin 3 200 valmista myymätöntä asuntoa.

Asunnoista ylitarjontaa

Selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Tämä tarjonta-kysyntälukema kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää kuluneen kuuden kuukauden kaupantekovauhdilla. Pääkaupunkiseudun lukema kasvoi 13,4 kuukauteen, mikä kertoo selvästä asuntojen ylitarjonnasta.

Helsingissä ylitarjontatilanne on pahin (myyntivarasto 16,5 kk). Espoo–Kauniainen-alueella myytävää on 12,5 kuukaudeksi ja Vantaalla 11,1 kuukaudeksi.

Hinnat nousivat keväästä

Myynnissä olevien uusien asuntojen hinnat nousivat 2,7 prosenttia viime huhtikuusta, mutta vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna hinnat ovat ennallaan (+0,4 %).

Helsingin vapaarahoitteinen asuntoneliö maksaa keskimäärin 6 422 euroa (-2,0 % vuodessa). Espoo–Kauniainen-alueella keskineliöhinta on 5 274 euroa (+3,9 % vuodessa) ja Vantaalla 4 303 euroa (+3,8 % vuodessa).

Lue lisää hitasien myymättömien asuntojen varaston kasvusta asuntorakentamisen riskejä arvioivasta blogista.

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n seurantaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Taantuma ei näy, uusien omistusasuntojen aloitukset ja kauppa huipputasolla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat