Kokeile kuukausi maksutta

Pelastusalan ammattilaiset: Korkeat rakennukset paloturvallisia

Korkean rakentamisen yleistyminen ei huoleta pelastusalan ammattilaisia. Heidän mukaansa automaattisilla sammutusjärjestelmillä varustetut tornitalot eivät ole ainakaan vähemmän paloturvallisia kuin matalat rakennukset.

Korkean rakentamisen yleistyminen ei huoleta pelastusalan ammattilaisia. Heidän mukaansa automaattisilla sammutusjärjestelmillä varustetut tornitalot eivät ole ainakaan vähemmän paloturvallisia kuin matalat rakennukset.

”Paloturvallisuus ei estä korkeaa rakentamista. Kyllä niihin ratkaisut aina löytyvät”, sanoo pelastuspäällikkö Seppo Männikkö Tampereen aluepelastuslaitokselta.

Männikön mukaan kaavamaiset rakennussäännökset tavallaan loppuvat kahdeksanteen kerrokseen.

”Ylikorkeat rakennukset ovat oikeastaan kaikki sellaisia, että ne suunnitellaan yksilöllisesti.”

Männikkö harmittelee pikemminkin sitä, että tornitalojen paloturvallisia ratkaisuja ei haluta käyttää muussa rakentamisessa.

Korkea rakentaminen ei myöskään välttämättä tuo lisävaatimuksia pelastuskalustolle.

”Kalustovaatimus on kahdeksanteen kerrokseen asti. Kun rakennetaan siitä ylöspäin, koko ajatusmalli muuttuu. Sitten ulkokautta pelastaminen ei enää ole vaihtoehto.”

Parhailla nostolavoilla tosin pääsee Männikön mukaan ainakin teoriassa jopa 15. kerrokseen.

Sprinklerit asuntoihin

Rakennusmääräysten mukaan kahdeksaan kerrokseen asti voi rakentaa yhdellä porraskäytävällä. Korkeammissa taloissa asunnosta pitää olla pääsy kahteen eri portaaseen.

”Meidän kanta on se, että jos rakennetaan tätä korkeampia rakennuksia, niin pidettäisiin suunnittelun lähtökohtana kohteen varustamista automaattisella sammutuslaitteistolla”, sanoo johtaja Matti Orrainen pelastusalan keskusjärjestöstä (SPEK).

Orraisen mukaan väestön ikääntymisen takia sprinklerit kannattaisi asentaa kaikkiin uusiin asuntoihin. Puukerrostaloissa ne pitää olla jo nyt.

Korkeissa rakennuksissa on oltava nimetty paloturvallisuussuunnittelija. Sekä Männikkö että Orrainen pitävät tärkeänä, että pelastuslaitos pääsee jo alkuvaiheessa arvioimaan suunnitelmia.

Kuopion pelastusopiston koulutusjohtaja Pekka Rantala ei usko rakentamistrendien merkittävällä tavalla muuttavan alan koulutusta. Korkealla työskentely kuuluu jo nyt tärkeänä osana pelastajien koulutusohjelmaan. Päällystökoulutuksessa puolestaan perehdytään rakennettuun turvallisuuteen.

”Ydinkysymys on se rakennettu turvallisuus, että korkeissa rakennuksissa on asennettu ne automaattiset sammutuslaitteistot. Lisäksi henkilökunnan alkusammutusvalmiuksien ja poistumisteiden pitää olla kunnossa.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Pelastusalan ammattilaiset: Korkeat rakennukset paloturvallisia”

  1. Ei ne sprinkerit kaksoistorneissakaan auttaneet.

  2. Hohhoijaa. Sohvan syttyminen on hieman eri asia kun tuutata 50 tonnia kerosiinia tuleen yhtaikaa yhdessä kerroksessa…

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat