Kokeile kuukausi maksutta

Tukholman asuntokauppojen pelisäännöt rustattiin uusiksi

Tukholmassa asuntojen hinnat nousivat asuntoilmoitusten perusteella yhdessä yössä jopa yli 20 prosenttia. Vaikka moni ehti äimistellä korotusta, muutoksella ei uskota olevan dramaattista merkitystä uutta kotia etsiville asiakkaille. Kyse ei näet ole varsinaisesta hinnannoususta vaan alan sisäisten pelisääntöjen muuttamisesta elokuun 1. päivästä alkaen.

Tukholmassa asuntojen hinnat nousivat asuntoilmoitusten perusteella yhdessä yössä jopa yli 20 prosenttia. Vaikka moni ehti äimistellä korotusta, muutoksella ei uskota olevan dramaattista merkitystä uutta kotia etsiville asiakkaille. Kyse ei näet ole varsinaisesta hinnannoususta vaan alan sisäisten pelisääntöjen muuttamisesta elokuun 1. päivästä alkaen.

Aikaisemmin hinnat on annettu asuntoilmoituksissa pääsääntöisesti lähtöhintoina, ja monet kiinnostuneet ovat pudonneet matkasta todellisen hinnan kivutessa pilviin. Tarjouskilpailu on ollut raadollista peliä suurilla kruunupinoilla. Huutokauppamaisen tarjouskilpailun myötä hinta on noussut usein 20-30 prosenttia ilmoitetusta lähtöhinnasta.

Elokuun alussa enemmistö Tukholman kiinteistövälittäjistä päätyikin ottamaan käyttöön termin ”accepterat pris” (hyväksytty hinta) kaikkiin myytäviin kohteisiin. Perusajatus on, että asunnon omistaja olisi valmis myymään kyseisellä hinnalla, eli kyseessä on asunnon ”todellinen hinta”. 

Näytöillä vähemmän kävijöitä

Uudistuksella on tarkoitus suitsia ylihalpoja ilmoitushintoja, joilla kiinteistönvälittäjät ovat houkutelleet mahdollisimman paljon väkeä asuntonäyttöihin. Useat kiinteistönvälittäjät kertovat näytöillä käyneen muutoksen jälkeen vähemmän ihmisiä. Tätä ei pidetä välttämättä huonona asiana.

”Kiinnostus ei ole vähentynyt, vaikka näytöillä käydäänkin vähemmän. Me uskomme, että paikalle tulevat ne ”oikeat” ostajaehdokkaat. Nyt tiedetään, mitä asunto todella maksaa, ja onko sitä lopulta varaa ostaa”, Sevim Demir kiinteistövälitysyhtiö Bjurforsista toteaa.

Juuri mikään osapuoli ei pitänyt villiä tarjouskilpailua erityisen lystikkäänä mallina, ja myös Demir pitää muutosta hyvänä.

”Tähän asti olemme kuulleet niin myyjiltä kuin ostajilta, että muutos on tervetullut. Ensikertalaiset voivat ehkä ihmetellä korkeita hintoja. Pidempään asuntoja etsineet tietävät kyllä entuudestaan, minkälaisissa hinnoissa markkinoilla suurin piirtein liikutaan.” 

Hinnat kääntymässä laskuun

Lomakauden jälkeen tulevasta viikonlopusta odotetaan asuntomarkkinoiden uutta heräämistä. Asuntoja sanotaan olevan markkinoilla entistä enemmän, mutta myyntiaikojen on kerrottu venyneen pidemmiksi. Asuntomarkkinoilla eletään kuitenkin odottavia aikoja, eikä vähiten viime aikojen myrskyisten talousuutisten seurauksena. Monet kiinteistönvälittäjät uskovat hintojen kääntyvän alaspäin, ja tästä on jo merkkejä ilmassa.

Hintakehitystä seuraavan Mäklarstatistikin mukaan koko maassa asuntojen hinnat ovat laskeneet kolmen kuukauden aikana neljä prosenttia. Jeanette Gustafsdotter Mäklarsamfundet-järjestöstä ei kuitenkaan usko uuden hinnoittelun sinänsä johtavan hintamuutoksiin, vaan taustalla ovat muut ulkopuoliset tekijät.

Asuntomarkkinoilla odotetaan nyt mielenkiinnolla maan keskuspankin korkolinjauksia. Riksbanken on kaavaillut pitkään jatkavansa korkoja nostavalla linjalla, mutta useat analyytikot odottavat kehityksen pysähtyvän viime aikojen talouskäänteiden seurauksena.

Demirin mukaan hintakehitystä on tähän saumaan vaikea arvioida, mutta hän ei pidä laskua itsestäänselvyytenä.

”Voi olla, että korkoa ei nosteta syyskuussa, mikä olisi hyväksi asuntomarkkinoille. Lisäksi uuden hintailmoittelun myötä pankkien on myös helpompi antaa lainalupauksia asiakkaillemme”, Demir kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tukholman asuntokauppojen pelisäännöt rustattiin uusiksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat