Kokeile kuukausi maksutta

Stuk: Olkiluodon laatupoikkeamat korjataan

Säteilyturvakeskuksen (Stuk) mukaan julkisuudessa annetaan toistuvasti virheellistä tietoa Olkiluodon ydinvoimalatyömaan turvallisuuspuutteista. Tietojen mukaan rakennettavassa ydinvoimalassa olisi havaittu yli tuhat turvallisuuspuutetta.

Säteilyturvakeskuksen (Stuk) mukaan julkisuudessa annetaan toistuvasti virheellistä tietoa Olkiluodon ydinvoimalatyömaan turvallisuuspuutteista. Tietojen mukaan rakennettavassa ydinvoimalassa olisi havaittu yli tuhat turvallisuuspuutetta.

Säteilyturvakeskuksen mukaan tieto perustuu kuitenkin väärinkäsitykseen. Stukin mielestä kyse on tarkastuksissa havaituista laatupoikkeamista, joissa rakenteiden tai toiminnan laatu ei ole vastannut asetettuja vaatimuksia.

Säteilyturvakeskus korostaa, että raportoinnilla halutaan varmistaa, että poikkeava laite tai tuote korjataan vastaamaan alkuperäisiä vaatimuksia.

Tarkastuksissa on tähän mennessä havaittu noin 1 500 tällaista laatupoikkeamaa. Niistä tuotepoikkeamia on alle 500 ja toimintapoikkeamia noin 1 000.

Stukin mukaan pääosa tuotepoikkeamista on vähäisiä ja helposti korjattavissa. Tyypillinen esimerkki on hitsausvirhe, joka korjataan avaamalla hitsi ja hitsaamalla se uudelleen, tai kaapelivaurio, joka korjataan vaihtamalla tilalle uusi kaapeli.

Säteilyturvakeskus korostaa tiedotteessaan, että se on yhdessä Teollisuuden voiman kanssa raportoinut myös julkisuuteen merkittävimmät tuotepoikkeamat. Niitä ovat muun muassa liian suuri veden osuus pohjalaatan betonissa ja turbiinirakennuksen suunnitteluvirheet. Merkittävien poikkeamien osalta tuote on korjattu tai valmistettu kokonaan uudelleen.

Ympäristöjärjestö Greenpeace osoitti maanantaina mieltään Olkiluodon työmaalla kyseisten ”laatupoikkeamien” takia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Stuk: Olkiluodon laatupoikkeamat korjataan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat