Parkkimaksuja, lehtitilauksia, ravintolakuluja, lääkärissäkäyntilaskuja. Oulun kihlakunnansyyttäjän Heikki Arjaksen mukaan Riihi-säätiön omistamien kiinteistöyhtiöiden varoja on valunut säätiön entisen puheenjohtajan ja tämän perheen yksityisiin rahareikiin hämmästyttäviä määriä. Hän katsoo, että kaikki muu kuin kiinteistöyhtiöiden toimialaan kuuluva varojen käyttö on anastusta.

Syyttäjä: Riihi-säätiön ex-puheenjohtajalle kertyi pienistä noroista suuri taloudellinen hyöty

Parkkimaksuja, lehtitilauksia, ravintolakuluja, lääkärissäkäyntilaskuja. Oulun kihlakunnansyyttäjän Heikki Arjaksen mukaan Riihi-säätiön omistamien kiinteistöyhtiöiden varoja on valunut säätiön entisen puheenjohtajan ja tämän perheen yksityisiin rahareikiin hämmästyttäviä määriä. Hän katsoo, että kaikki muu kuin kiinteistöyhtiöiden toimialaan kuuluva varojen käyttö on anastusta.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Toivo Kannisen ja hänen perheensä yksityiset kulut ovat pieniä noroja, mutta niistä on kertynyt suuri taloudellinen hyöty, Arjas totesi keskiviikkona Oulun käräjäoikeudessa, jossa käsiteltiin laajan talousrikosjutun kavallus-rikosnimikkeitä. Syytteiden lukuun päästään torstaina.

Arjaksen mukaan kiinteistöyhtiön asumisaikaisiin menoihin ei pidä kuulua muuta kuin lainojen korot ja lyhennykset sekä kiinteistön ylläpitokulut. Muu on kiinteistöyhtiölle ylimääräistä ja epätavanomaista rahankäyttöä, joka rasittaa vuokralaista.

– Kiinteistöyhtiöiden vuokralaiset saivat Riihi-säätiöltä joululahjaksi kirjan. Se oli ostettu taloyhtiön rahoilla. Näin vuokralaiset saivat lahjan, jonka he olivat itse maksaneet ja vielä moninkertaisena verrattuna sen käypään arvoon, Arjas lisäsi esimerkkejä outona pitämästään rahankäytöstä.

Arjaksen mukaan mitään väärinkäytöksiä ei olisi päässyt tapahtumaan, jos kiinteistöyhtiöillä olisi ollut käytössään ammattitaitoiset kirjanpitäjät. Riihi-säätiön kirjanpidosta vuosituhannen vaihteeseen asti huolehtivat maallikkotilintarkastajat. Arjas myös moittii Patentti- ja rekisterihallituksen valvontaa.

”Mustamaalaamista ja omia mielipiteitä”

Kannisen helsinkiläinen asianajaja Pekka Harju piti syyttäjän väitteitä mustamaalaamisena ja tämän omina mielipiteinä.

– Aravataloissakin tehdään monia asioita, käydään jopa ravintoloissa, hän tuumasi ja peräsi syyttäjältä säännöstä, jossa tämänkaltainen toiminta katsotaan rikokseksi.

Myös Kanninen itse kiisti yhä syyllisyytensä. Hänen mukaansa esimerkiksi kirjalahjoihin ei liity mitään epäselvyyttä.

– Annoimme asiakkaille esimerkiksi Tellervo Koiviston muistelmakirjan. Kiinteistöyhtiöitä on laskutettu siitä kirjasta enimmillään sata markkaa kappale, kun se kirjakaupassa maksoi 160 markkaa kappale. Sehän oli edullinen diili, Kanninen tuumasi oikeusistunnon tauolla.

Kihlakunnansyyttäjä Heikki Arjas on nostanut Kannista vastaan syytteet muun muassa 17 törkeästä kavalluksesta. Kannisen epäillään käyttäneen kiinteistöosakeyhtiöiden varoja omiin ja perheenjäsentensä menoihin noin 1,5 miljoonaa euroa. Kiinteistöyhtiöt eivät ole ainakaan toistaiseksi vaatineet mitään vahingonkorvauksia.

Talousrikosjuttu on Pohjois-Suomen suurin, ja siinä käsitellään kavallussyytteiden lisäksi muun muassa 12:ta törkeää avustuspetosta. Törkeistä kavalluksista tai vaihtoehtoisesti avunannoista niihin epäillään myös Kannisen neljää aikuista lasta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Syyttäjä: Riihi-säätiön ex-puheenjohtajalle kertyi pienistä noroista suuri taloudellinen hyöty”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi