Kokeile kuukausi maksutta

Home ja huono sisäilma vaivaavat sairaaloissa

Sairaaloissa on lähitulevaisuudessa edessä suuria remontteja. 1950- ja 1970-luvuilla rakennetut sairaalat kärsivät homevaurioista ja huonosta sisäilmasta. Niiden takia puolensataa sairaanhoitajaa sairastuu vuosittain esimerkiksi astmaan.

Sairaaloissa on lähitulevaisuudessa edessä suuria remontteja. 1950- ja 1970-luvuilla rakennetut sairaalat kärsivät homevaurioista ja huonosta sisäilmasta. Niiden takia puolensataa sairaanhoitajaa sairastuu vuosittain esimerkiksi astmaan.

– Lisäksi vuosittain noin parikymmentä vakavasti sairasta potilasta kuolee altistuttuaan huoneilmaan kulkeutuneille mikrobeille, kertoo Valtakunnallisessa sairaaloiden kiinteistökannan kehittämisprojektissa (Valsai) mukana ollut professori Kari Reijula.

Tiistaina julkaistu loppuraportti antaa vastauksia siihen, miten sairaalat pitäisi korjata vastaamaan tulevaisuuden tarpeita. Aiemmin Suomesta on puuttunut tällainen osaaminen, vaikka sairaaloiden heikko kunto on ollut tiedossa jo vuosia.

Vuodeosastojen määrä vähenee

Suurin remonttitarve on vuodeosastoilla. Runsas vedenkäyttö on aiheuttanut homeongelmia aikanaan huonosti rakennettuihin kosteisiin tiloihin. Homevaurioista kärsivillä vuodeosastoilla makaa paljon sairaita ihmisiä.

Reijulan mukaan tulevaisuuden sairaaloissa vuodeosastojen määrä vähenee.

– Täsmäsairaalassa potilas tutkitaan ja hoidetaan eikä häntä makuuteta vuodeosastolla viikkoja odottamassa hoitoa, kun kiireelliset tapaukset menevät aina edelle. Akuutit tapaukset pitää hoitaa eri paikassa, Reijula sanoo.

Sairaanhoitajapulan uhatessa sairaalat on suunniteltava niin tehokkaiksi, että hoitajien ei tarvitse kävellä turhia kilometrejä työpäivän aikana. Säästyneen ajan voi käyttää potilaiden hoitamiseen. Reijulan mukaan tehokkaasti suunniteltu sairaala voi auttaa myös henkilöstökulujen pienentämisessä.

Lisäksi hän haluaisi sairaalan tilat hoitokäyttöön.

– Nyt paljon henkilöstöä on hukkateillä. Tällä hetkellä vain puolet sairaaloiden tiloista on hoitotoiminnan käytössä.

Korjauskulut noin 400 miljoonaa

Reijulan mukaan sairaaloiden korjaamista on pantattu liian kauan. Vuonna 2005 sosiaali- ja terveysministeriö arvioi, että välittömät korjaustenkustannukset olisivat noin 370 miljoonaa. Nyt summa on kohonnut noin 400 miljoonaan.

Korjaustöiden vauhdittamiseksi Valsai-projektin tuloksia lähdetään viemään sairaanhoitopiireihin. Haasteena on kuitenkin rahoitus.

– Vaikka sairaalarakennusten korjausvastuu on sairaanhoitopiireillä, ei kunnilla ole tarpeeksi rahaa käytettävissään, Reijula sanoo.

Hän toivoo, että valtio tulee vastaan kustannuksissa edes sen verran, että korjauksille saataisiin alkusysäys.

– Huippuhoitoa ei voi tehdä välttävän arvoisissa tiloissa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Home ja huono sisäilma vaivaavat sairaaloissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat