Kokeile kuukausi maksutta

Sato vaatii miljoonakorvauksia loft-työmaan väitetystä ylilaskutuksesta

Sato vaatii Helsingin käräjäoikeudessa yli kuuden miljoonan euron korvauksia Helsinkiin rakennuttamansa loft-asuntokohteen rakentajalta Artic Team Oy:ltä. Sato ilmoittaa aikovansa vaatia niitä yhteisvastuullisesti myös kohteen rakennuttajakonsulttina toimineelta Sweco PM:ltä. Korvausvaateet kohdistuvat muun muassa miljoonien eurojen ylilaskutukseen, joka on Saton näkemyksen mukaan tapahtunut Artic Teamin ja Swecon projektipäällikön yhteistoimin.

Sato vaatii Helsingin käräjäoikeudessa yli kuuden miljoonan euron korvauksia Helsinkiin rakennuttamansa loft-asuntokohteen rakentajalta Artic Team Oy:ltä. Sato ilmoittaa aikovansa vaatia niitä yhteisvastuullisesti myös kohteen rakennuttajakonsulttina toimineelta Sweco PM:ltä. Korvausvaateet kohdistuvat muun muassa miljoonien eurojen ylilaskutukseen, joka on Saton näkemyksen mukaan tapahtunut Artic Teamin ja Swecon projektipäällikön yhteistoimin.

image

Helsingin poliisilaitokselta vahvistetaan, että loft-kohteeseen liittyen on tehty rikosilmoitus.

Saton kanne on vastakanne Artic Teamin kanteeseen, jossa yhtiö perää Satolta noin 1,3 miljoonan euron saatavia. Saton kanne Swecoa vastaan on valmisteluvaiheessa, mutta korvausten vaatiminen yhteisvastuullisesti myös Swecolta todetaan Artic Teamille kohdistetussa vastakanteessa.

Räikeää ylilaskutusta?

Saton oikeudelle jättämissä papereissa annetaan lähes tyrmistyttävä kuva Artic Teamin ja Swecon projektipäällikön toiminnasta loft-kohteen työmaalla. Yksi vakavimmista Saton esittämistä syytteistä on epäily, jonka mukaan työmaata johtaneen projektinjohtokonsultti Swecon projektipäällikkö on tarkoituksellisesti hyväksynyt urakoitsijan väitetyt kyseenalaiset toimet työmaalla. Hän olisi hyväksynyt ylilaskutuksen eikä hän olisi kertaakaan tehnyt Articin laskuista pidätyksiä, vaikka Artic ja sen aliurakoitsijat ovat syyllistyneet Saton mukaan vakaviin työvirheisiin.

Sato vaatii virheellisestä ja perusteettomasta, vielä selvityksen alla olevasta laskutuksesta noin kolmen miljoonan euron korvauksia. Tuntitöinä tehtyjen töiden käyväksi menekiksi on arvioitu noin 12 800 tuntia, mutta Saton mukaan Artic on laskuttanut 54 175 työtunnista. Ylilaskutusta olisi näin yli 41 000 tuntia. Sato viittaa Deloitte & Touche Oy:n tekemään selvitykseen, jonka mukaan työmaapäiväkirjojen mukainen työmaan kokonaisvahvuus ilman päiväkirjoissa erikseen mainittuja talotekniikka- ja muita sivu-urakoita on hankkeen aikana vastannut 44 128 tuntia. Se on pitänyt sisällään myös Articin kiinteähintaiset urakat.

Saton mukaan Articin laskut sisältävät tunteja, joiden tekijät eivät työmaan dokumentoinnin mukaan ole työskennelleet kohteessa. Yhtiön laskujen liitteenä olevissa tuntikorteissa on mainittu 126 henkilöä, joista ei ole merkintää työmaan kulunvalvontaluettelossa. Saton mukaan näiden henkilöiden työmäärä on tuntikorttien mukaan 18 650.

Sato kertoo pyytäneensä kevään 2008 jälkeen Swecon projektipäällikköä useaan otteeseen varmistumaan, että tuntilaskutus on asianmukaista. Hänen tuli myös pitää huoli siitä, ettei urakoihin sisältyviä töitä laskuteta tuntitöinä. Projektipäällikkö oli vakuuttanut laskutuksen ja seurannan olevan kunnossa, ja hän oli hyväksynyt urakoitsijan laskut maksettaviksi.

Sweco kiistää väärinkäytökset

Sweco PM:n toimitusjohtajan Jyrki Keinäsen mukaan yhtiössä on tehty omat selvitykset työmaan tapahtumista.

”Mistään rikokseen viittaavasta ei ole näyttöä.”

Keinänen muistuttaa, että Sato Rakennuttaja oli projektissa pääurakoitsijan roolissa ja se on myös päättänyt urakoitsijan valinnasta. Keinäsen mukaan Swecon edustaja on tehnyt Artic Teamista esimerkiksi verovelkaselvityksen. Rala-pätevyyttä Articilla ei ole. ”Saton oma rooli on muutenkin käymättä läpi, he vastasivat itse muun muassa suunnittelun ohjauksesta.”

Työmaata vetänyt Swecon projektipäällikkö on edelleen yhtiön palveluksessa, mutta ei aktiivityössä. Keinänen kertoo, että työpäällikkö selvittää asiaa ja on myös ollut vuosilomalla.

Sweco on edelleen mukana työmaalla ja Keinäsen mukaan heillä on hyvä neuvotteluyhteys Satoon. Sweco on kuitenkin jättänyt maaliskuun viimeinen päivä Helsingin käräjäoikeuteen kanteen Satoa vastaan, jossa se vaatii Satolta noin 59 000 euron maksamattomia konsulttipalkkioita.

Pyykkösellä oli liiketoimintakielto

Rakennusmestari Pekka Pyykkönen on toiminut Artic Teamin puolesta työmaan johtotehtävissä. Artic tuli Saton työmaalle jo keväällä 2007, mutta Pyykkönen on ollut Helsingin käräjäoikeuden kirjanpitorikoksesta määräämässä liiketoimintakiellossa saman vuoden syyskuuhun asti. Kaupparekisterin tietojen mukaan Pyykkönen ei ole Artic Teamin vastuuhenkilö.

Oulun käräjäoikeudessa on käsitelty tai prosessissa neljä riidatonta velkomuskannetta, joiden mukaan Artic Team on jättänyt laskuja maksamatta. Saton mukaan Artic Teamilla ja useilla aliurakoitsijoilla on ollut verovelkoja. Lisäksi useat Artic Teamin aliurakoitsijat ovat kuuluneet Saton mukaan Pyykkösen lähipiiriin, mikä herättää epäilyn, onko kilpailutus hoidettu asianmukaisesti.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Sato vaatii miljoonakorvauksia loft-työmaan väitetystä ylilaskutuksesta”

  1. Tätä tapaukseen liittyvää uutisointia seuratessa alkaa vaikuttamaan siltä, että Satolla ei itsellään ole aivan puhtaat jauhot pussissa. Korvauksia haetaan kaikilta osapuolilta pieleen menneestä projektista, vaikka itse on toimittu pääurakoitsijana!

  2. viitaten edelliseen kirjoitukseen niin eikö tuo sama tyyli ole käytössä kaikilla isoilla rakennusyhtiöillä. Loppuun saakka rakennutetaan ja kun viimeiset erät pitäisi laittaa maksuun niin sitten alkaa kauhea vinkuminen ja kyykytys.

    1. On kavereilla ainakin kova pokka, kun ottavat kaikki MRL mukaiset vastuutehtävät itselleen (rakennuttaja (sis. suunnittelu) ja pääurakoitsija) ja alkavat sitten haukkumaan muita kun joku menee pieleen.

      Kertokaapa minulle, mikä ihme on (/piti olla) rakennuttajakonsultin rooli pääurakoitsijan ja toimittajan välissä? Ei se mikään ihme ole, että näin sekavalla toteutusorganisaatiolla syntyy tällaista jälkeä.

      Toivottavasti riita menee korkeinpaan oikeuteen asti.

      1. Kunhan poliisitutkinta ja oikeudenkäynnit ovat ohi, näemme kuka on vedättänyt ketäkin. Nyt on helppo syyllistää isoja ja tunnettuja, kun syy voi olla (myös) pienissä ja tuntemattomissa. Tapauksessa on kaikki talousrikoksen merkit olemassa, mutta katsotaan löytyykö rikoksesta ja se tahallisuudesta todisteita ennen kuin lähdetään syyttelemään. Aiemmat jäljet kertovat kyllä paljon, sillä ei kai ole sattuma, että samoja tekijöitä epäillään muuallakin ja bulvaanin kautta toimintaa pyörittänyt henkilö oli liiketoimintakiellossa. Jäljet johtavat aika vahvasti myös Viron suuntaan.

  3. Samoja sohlaajia on valittu länsimetron rakentamiseen, mitähän siitä mahtaa tulla? Konsultointi kunnossa…

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat