Kokeile kuukausi maksutta

Selvitys: Vastikkeista lähes 60 prosenttia kiinteistöveroon ja kunnallisiin maksuihin

Asuinkerrostalojen hoitovastikkeista menee jo lähes 60 prosenttia kiinteistöveroon sekä kaukolämpö-, vesi-, jätevesi-, sähkö- ja jätehuoltomaksuihin. Kuntien päättämät vero- ja maksuperusteet vaihtelevat kuitenkin varsin paljon. Asuminen tulee tänä vuonna loviisalaiskaksiossa 400 euroa kalliimmaksi kuin vastaavassa kaksiossa Oulussa. Tiedot käyvät ilmi Suomen Kiinteistöliiton tuoreesta selvityksestä.

Asuinkerrostalojen hoitovastikkeista menee jo lähes 60 prosenttia kiinteistöveroon sekä kaukolämpö-, vesi-, jätevesi-, sähkö- ja jätehuoltomaksuihin. Kuntien päättämät vero- ja maksuperusteet vaihtelevat kuitenkin varsin paljon. Asuminen tulee tänä vuonna loviisalaiskaksiossa 400 euroa kalliimmaksi kuin vastaavassa kaksiossa Oulussa. Tiedot käyvät ilmi Suomen Kiinteistöliiton tuoreesta selvityksestä.

image

Selvityksessä verrattiin samanlaisen niin sanotun indeksitalon kustannuksia maamme 40 kaupungissa käyttäen syyskuussa voimassa olleita maksuperusteita. Indeksitalo on normaali 30-vuotias 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa. Talon energian ja veden kulutukset ovat keskimääräisiä, samoin jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälit.

Kaikkiaan kiinteistöverot ja niin sanotut kunnalliset maksut vievät vertailukaupungeissa keskimäärin 1,91 euroa neliöltä kuukaudessa eli noin 50 prosenttia hoitokuluista ja lähes 60 prosenttia hoitovastikkeesta. Viime syksystä eniten ovat suhteellisesti nousseet kaukolämpö (8,2 %) ja rakennuksen kiinteistövero (7,2 %).

Kalleinta asuminen on vertailukaupungeista Loviisassa, missä kiinteistöveroihin ja maksuihin menee indeksitalossa yli 64 000 euroa vuodessa. Seuraavina tulevat Hämeenlinna, Heinola, Lappeenranta, Kotka ja Helsinki, joissa maksut ovat 59 000-62 000 euroa. Edullisinta keskusta-asuminen on Oulussa, Kokkolassa ja Seinäjoella, missä indeksitalon kiinteistöverot ja kunnalliset maksut ovat 16 000-19 000 euroa Loviisaa pienemmät.

Ero Loviisan ja Oulun välillä on esimerkiksi 50 neliön kaksiossa 400 euroa vuodessa eli 33 euroa kuukaudessa. Loviisalaiskaksiossa asuva maksaa vastikkeessaan kunnallisia veroja ja maksuja 1 337 euroa vuodessa, kun Oulussa selviää 936 eurolla.

 

Maamme suurissa kaupungeissa kiinteistöverot ja kunnalliset maksut ovat yhteensä hieman koko maan keskiarvoa pienemmät. Asumiskustannuseroja aiheutuu tietysti myös siitä, että samanlaisen asunnon ostohinta vaihtelee suuresti kunnittain, joskaan tähän ei voida välittömästi vaikuttaa kunnallisin päätöksin.

 

Top 10 -kaupungeissa on myös kunnallisveroprosentti Hämeenlinnaa ja Helsinkiä lukuunottamatta koko maan keskiarvoa korkeampi. Asumiskustannuksiin vaikuttavat myös muut kiinteistönhoitokustannukset kuten korjauskustannukset ja isännöinnin sekä kiinteistönhoidon työvoimakustannukset.

 

Kiinteistöveroissa ja jätehuollossa suhteellisesti suurimmat erot

 

Kunnallisista maksuista suhteellisesti suurimmat erot ovat jätehuollossa. Kun Tampereella jätehuoltoon menee yhdeksän senttiä asuinneliöltä kuukaudessa, on jätehuoltokustannus Uudessakaupungissa, Varkaudessa, Salossa ja Haminassa yli kaksinkertainen.

Varsin suurta vaihtelua aiheuttaa myös tontista perittävä kiinteistövero. Kun Helsingin Töölön indeksitalossa menee vastikkeesta lähes 43 senttiä neliöltä kuukaudessa tontin kiinteistöveroon, on määrä monessa pikkukaupungissa alle kymmenesosa tästä. Erot johtuvat enemmän tontin verotusarvojen eroista kuin itse tontin veroprosenteista.

Sen sijaan rakennuksen kiinteistövero vaihtelee vähemmän, sillä erot aiheutuvat vain asuinrakennuksen kiinteistöveroprosenteista. Ankaria asuinrakennusten verottajia ovat muun muassa Heinola, Ylivieska, Kuopio, Mikkeli ja Kemi. Heinolassa, joka soveltaa maksimiprosenttia, vastikevaikutus (21 senttiä neliöltä kuukaudessa) on yli kaksinkertainen verrattuna niihin kaupunkeihin, jotka soveltavat asuinrakennuksiin minimiveroprosenttia.

Kaukolämmön perus- ja energiamaksuihin menee indeksitalossa keskimäärin 90 senttiä neliöltä kuukaudessa. Kalleinta lämmittäminen on vertailukaupungeista Heinolassa (115 senttiä/m2/kk), Hämeenlinnassa, Loviisassa, Nokialla, Imatralla, Lappeenrannassa, Kemissä ja Iisalmessa, kaikissa yli euron neliöltä kuukaudessa. Edullisinta kaukolämpö on Oulussa ja Kokkolassa (alle 70 senttiä).

Selvityksessä käytettiin indeksitaloa siksi, että saataisiin todellisuutta vastaava kuva kiinteistöverojen ja kunnallisten maksujen vaikutuksesta eri kaupungeissa. Pelkkien energia-, vesi- ja jätevesimaksujen yksikköhintojen vertailu johtaa harhaan, sillä kaukolämmön, sähkön ja vedenkin perusmaksut määräytyvät kuluttajakiinteistön koon mukaan ja vaihtelevat perusteiltaan kunnittain.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Selvitys: Vastikkeista lähes 60 prosenttia kiinteistöveroon ja kunnallisiin maksuihin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat