Kokeile kuukausi maksutta

Riihimäen Peltosaaren suunnittelukilpailun voitto oululaisarkkitehdille

Riihimäen Peltosaaren asuntoalueen kehittämisestä järjestetty yleinen ideakilpailu on ratkaistu. Kilpailulautakunta päätti antaa 31 000 euron arvoisen ensimmäisen palkinnon ehdotukselle ”Spinning Wheels”, jonka tekijä on oululainen arkkitehti Antti Huttunen. Kilpailuun tuli kaikkiaan 61 ehdotusta. Töiden suuri määrä yllätti kilpailun järjestäneet Riihimäen kaupungin ja Suomen arkkitehtiliitto Safan positiivisesti.

Riihimäen Peltosaaren asuntoalueen kehittämisestä järjestetty yleinen ideakilpailu on ratkaistu. Kilpailulautakunta päätti antaa 31 000 euron arvoisen ensimmäisen palkinnon ehdotukselle "Spinning Wheels", jonka tekijä on oululainen arkkitehti Antti Huttunen. Kilpailuun tuli kaikkiaan 61 ehdotusta. Töiden suuri määrä yllätti kilpailun järjestäneet Riihimäen kaupungin ja Suomen arkkitehtiliitto Safan positiivisesti.

image

Kilpailussa jaettiin kaksi 19 000 euron arvoista toista palkintoa ehdotuksille ”Kalliosaari” ja ”Virtanen”. ”Kalliosaaren” tekijät ovat arkkitehdit Adalbert Aapola ja Jarkko Kettunen arkkitehtitoimisto Ajakista. ”Virtasen” tekijät ovat arkkitehdit Sami Heikkinen, Vesa Humalisto ja Antti-Markus Lehto arkkitehtitoimisto Serum Oy:stä.

Arvioinnissa hyödynnettiin vuorovaikutteisuutta

Suomessa järjestettyjen arkkitehtikilpailujen 135-vuotisen historian aikana Peltosaaren ideakilpailu oli ensimmäinen, jossa alueen asukkaat ja muut kehittämisestä kiinnostuneet saivat vapaasti kilpailun kuluessa kertoa ideoitaan ja ehdotuksiaan. Vuorovaikutteisuuden mahdollistivat kilpailun omat, juuri tätä tarkoitusta varten rakennetut internet-sivut. Vuorovaikutteinen aluesuunnitteluprosessi antoi merkittävästi lisää tietoa ja paikallistuntemusta sekä uusia näkökulmia kilpailuun osallistuville.

Nimimerkeillä varustetut kilpailutyöt julkaistiin kilpailuajan päätyttyä ideakilpailun sivuilla ja niitä oli mahdollista julkisesti arvioida. Peltosaaren asukkaiden sekä muiden Peltosaaren kehittämisestä kiinnostuneiden arviointityö tuki kilpailun tuomareiden työtä. Lisäksi kilpailuehdotuksiin pyydettiin lausuntoja eri tahoilta.

Kilpailuehdotusten arvostelukriteereinä olivat: innovatiivinen kaupunkisuunnittelu, uusi ilme Peltosaaren kaupunginosalle, ekotehokkuuden ja ekologian huomioiminen, toimivat liikenneratkaisut, toteuttamiskelpoinen perusratkaisu, yhteisöllisyyttä edistävä asumisratkaisu sekä olemassa olevan ympäristön ja rakennuskannan huomioiminen ja kehittäminen.

Peltosaarta kehitetään yhteistyössä

Peltosaari sijaitsee Riihimäen matkakeskuksen välittömässä läheisyydessä, osana kaupunkikeskustaa sekä nopeiden junayhteyksien ansiosta osana metropolialuetta. Alue on tullut tunnetuksi sosiaalisista ongelmistaan. Kaupungin maahanmuuttajat ovat pääosin asettuneet Peltosaareen ja kantaväestö on puolestaan pyrkinyt muuttamaan pois alueelta.

Peltosaarta on tarkoitus kehittää yhteistyössä vetovoimaiseksi, ekotehokkaaksi ja kiinnostavaksi asuinalueeksi muun muassa nuorille osaajille, lapsiperheille ja seniorikansalaisille.

Keväällä 2010 käynnistynyt Peltosaari-projekti kokoaa yhteen useita kehittämishankkeita: ympäristöministeriön ja Aran Lähiöiden kehittämisohjelmaan 2008-2011 ja Asumisen uudistamiseen kuuluvat hankkeet sekä Tekesin Kestävä yhdyskunta 2007-2012 -ohjelmaan kuuluvan Kaupunginosan uusi elämä -hankkeen. Kehittämisen taustalla ovat Helsingin yliopiston ja VTT:n tuoreet tutkimustulokset.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Riihimäen Peltosaaren suunnittelukilpailun voitto oululaisarkkitehdille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat