Kokeile kuukausi maksutta

Gryndausaloitukset kasvoivat vielä pääkaupunkiseudulla

Rakennuslehden markkinakatsauksen mukaan uusien asuntojen aloitukset lisääntyivät kesä-lokakuussa pääkaupunkiseudulla 15 prosenttia, vaikka muualla Suomessa rakentajat painoivat jo rajusti jarrua.  Pääkaupunkiseudulla on myynnissä 1 907 rakenteilla olevaa tai valmista uutta asuntoa, mikä on neljänneksen enemmän kuin kesäkuussa.

Rakennuslehden markkinakatsauksen mukaan uusien asuntojen aloitukset lisääntyivät kesä-lokakuussa pääkaupunkiseudulla 15 prosenttia, vaikka muualla Suomessa rakentajat painoivat jo rajusti jarrua.  Pääkaupunkiseudulla on myynnissä 1 907 rakenteilla olevaa tai valmista uutta asuntoa, mikä on neljänneksen enemmän kuin kesäkuussa.

image

Kysyntä-tarjontatilanne on palautunut normaaliksi. Pääkaupunkiseudun myyntivarasto on nyt ilman Helsingin hitas-tuotantoa 8,8 kuukautta, mikä kuvastaa tasapainoista tilannetta. Vielä neljä kuukautta sitten myyntivarasto oli reilusti alitarjonnan puolella, 6,5 kuukautta.

Vantaan asuntokauppa romahti

Uusien asuntojen kauppa on vähentynyt pääkaupunkiseudulla helmikuusta saakka, vaikka ostopäätöksiä tehdään edelleen normaaliajan tahtiin. Kesä-lokakuussa kaupat vähenivät 6 prosenttia. Vantaalla uusien asuntojen kauppa romahti kesä-lokakuussa 27 prosenttia, kun Helsingissä kauppa väheni vain prosentin ja Espoo-Kauniainen-alueella kaupat lisääntyivät 3 prosenttia.

Vantaan asuntokauppa näyttää hyytyneen lähinnä hintojen nousuun, sillä myynnissä olevien asuntojen hinta nousi peräti 8,2 prosenttia vuodessa. Kesäkuusta Vantaan tarjonta kallistui 7,6 prosenttia. Espoossa vuosinousua oli 3,6 prosenttia, mutta Helsingissä myynnissä olevien uusien asuntojen hinta laski vuodessa 5,2 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla myynnissä olevat uudet asunnot kallistuivat keskimäärin 0,4 prosentilla kesäkuusta. Helsingissä myynnissä oleva vapaarahoitteinen asunto maksaa keskimäärin 5 650 euroa neliöltä (+1,2 % kesäkuusta). Espoo-Kauniainen-alueella keskimääräinen myyntihinta on 4 377 euroa neliöltä  (-1,7 % kesäkuusta) ja Vantaalla 3 755 euroa (+7,6 %  kesäkuusta).

Vuodessa yli 11 300 asuntoaloitusta

Vapaarahoitteinen asuntorakentaminen toipui ennätysmäisen nopeasti taloustaantumasta. Koko maassa aloitettiin noin 11 300 myytävän kerros- ja rivitaloasunnon rakentaminen edellisten 12 kuukauden aikana. Sitä edeltäneellä vuoden jaksolla asuntoaloituksia kertyi vain noin 2 000. Pääkaupunkiseudun kasvusta huolimatta koko maan asuntoaloitukset vähenivät kesä-lokakuussa edellisestä tarkastelujaksosta noin 400 asunnolla. Asuntoaloitusten lasku näyttää jatkuvan kaupan vähenemisen ja markkinoiden tasapainottumisen myötä. Vuonna 2011 aloitukset näyttävät painuvan alle 10 000 asunnon.

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n tekemään seurantaan.

Lue lisää aiheesta tämän viikon Rakennuslehdestä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Gryndausaloitukset kasvoivat vielä pääkaupunkiseudulla”

  1. Kallis maan hinta ja järjettömät kaavat kalleuden syy!
    Gryndin keskimääräinen 5.650€/htm2 kuvastaa Helsingin järkyttävää tilannetta. Kenelle nämä markkinat on tarkoitettu? Hyvätuloisellekin on Helsingin hintataso taivaissa! Helsingin arkk.poliittinen ohjelma on kaiken kalleuden takana. Eiku lisää ”vauvau” arkkitehtuuria niin saadaan liikenneruuhkat kasvamaan Lahteen asti. Pahoin pelkään, että sama hölmöys on leviämässä kehyskuntiakin kauemmaksi. Nyt kehyskunnissakin ihmetellään asuntotuotannon kalleutta, kun on saatu sankariarkkitehdit kuntakeskuksia suunnittelemaan. Mistä löytyy kohtuuhintainen tuotanto? Hintaero uudistuotannon ja vanhan asuntokannan välillä on järkyttävä.
    Grynderin laskentakaavan mukaan hintataso määräytyy= suorat kulut +minimikate+alv=5.650€/m2, niin peiliin saa katsoa Hgin kuntapäättäjät! Markkinahintaista (puolet myyty vesikattovaiheessa) tuotetta ei ole ollut sitten 80-luvun.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat