Kokeile kuukausi maksutta

YIT:n tulos parani tammi-maaliskuussa 2011

YIT-konsernin liikevaihto ja tulos kasvoivat kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä selvästi viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Suhteellinen kannattavuus kuitenkin kutistui. Tilauskanta ylsi selvästi korkeammalle tasolle kuin vuoden 2010 vertailujaksolla. YIT pitää ennallaan vuoden 2010 tilinpäätöksen yhteydessä antamansa ohjeistuksen kuluvan vuoden kehityksestä. Sen mukaan yhtiön toimialojen yhteenlaskettu liikevaihto kasvaa ja liikevoitto kasvaa selvästi vuoteen 2010 verrattuna.

YIT-konsernin liikevaihto ja tulos kasvoivat kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä selvästi viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Suhteellinen kannattavuus kuitenkin kutistui. Tilauskanta ylsi selvästi korkeammalle tasolle kuin vuoden 2010 vertailujaksolla. YIT pitää ennallaan vuoden 2010 tilinpäätöksen yhteydessä antamansa ohjeistuksen kuluvan vuoden kehityksestä. Sen mukaan yhtiön toimialojen yhteenlaskettu liikevaihto kasvaa ja liikevoitto kasvaa selvästi vuoteen 2010 verrattuna.

image

YIT:n segmenteistä liikevaihto kasvoi kaikissa muissa paitsi Kansainvälisissä rakentamispalveluissa. Liikevoitto puolestaan kasvoi kaikissa muissa segmenteissä paitsi Pohjois-Euroopan kiinteistöteknisissä palveluissa.

YIT-konserni 1-3 2011/1-3 2010

  • Liikevaihto milj. euroa 969,7/765,3
  • Liikevoitto % 4,0/4,4
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 34,7/26,7
  • Tase, milj. euroa 3 274,8/2 994,8
  • Omavaraisuusaste % 28,5/30,2
  • Henkilöstö (keskimäärin) 25 748/23 199
  • Tilauskanta  milj. euroa 3 699,0/3 152,5
    (luvut ovat konserniraportoinnin mukaisia)

Suomen rakentamispalvelut

Kotimaan rakentamispalveluiden liikevaihto kasvoi 14 prosenttia 289,5 miljoonaan euroon asuntorakentamisen tuotantomäärien pysyessä korkeina ja toimitilarakentamisen piristyessä. Sen sijaan infraliiketoiminnan volyymi oli ensimmäisellä neljänneksellä alhainen.

Segmentin liikevoitto kasvoi 11 prosenttia 25,6 miljoonaan euroon. Tilauskanta kasvoi vuodentakaisesta peräti 30 prosenttia 1 176,0 miljoonaan euroon YIT:n käynnistäessä uusia asunto- ja toimitilakohteita.

YIT:n kotimaan asuntomyynti oli ensimmäisellä neljänneksellä hyvällä tasolla. Kysyntä oli hyvää kaikissa asuntotyypeissä, myös arvoasunnoissa. YIT myi tammi-maaliskuussa kotimaassa suoraan kuluttajille 535 asuntoa, kun vuotta aiemmin lukema oli 506 asuntoa. Myynti on jatkunut hyvällä tasolla myös huhtikuussa. Asuntojen hinnat nousivat katsauskaudella maltillisesti.

YIT:n asuntorakentamisen painopiste on siirretty onnistuneesti omaperustaiseen, suoraan kuluttajille suunnattuun tuotantoon markkinakysynnän mukaisesti. YIT aloitti tammi-maaliskuussa yhteensä 605 suoraan kuluttajille suunnatun asunnon rakentamisen. Vuotta aiemmin aloituksia oli 453. YIT on aktiivisesti täydentänyt tonttivarantoaan hankkimalla tontteja sekä solmimalla esisopimuksia varmistaakseen hyvät mahdollisuudet asuntoaloituksille myös jatkossa.

Uusilla asuntoaloituksilla on pidetty myyntivaranto riittävän korkealla tasolla. Maaliskuun 2011 lopussa YIT:llä oli myynnissä 1 745 asuntoa, kun vuotta aiemmin määrä oli 1 011. Valmiiden myynnissä olevien asuntojen lukumäärä on kuitenkin pysynyt alhaisella tasolla ollen 152. Vuosi sitten valmiita myymättömiä asuntoja oli 168. Rakenteilla olevista asunnoista 62 prosenttia on myyty, mikä pienentää YIT:n myyntiriskiä.

Kansainväliset rakentamispalvelut

Liikevaihto supistui 6 prosenttia 100,3 miljoonaan euroon. Liikevaihto laski edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta myynnin painottuessa aikaisempaa enemmän rakentamisen alkuvaiheessa olevaan tuotantoon. Asuntomyynti eteni Venäjällä kohtuullisesti. Asuntomyynti on jatkunut hyvällä tasolla huhtikuussa.

Liikevoitto kuitenkin kasvoi 83 prosenttia 8,4 miljoonaan euroon. Liikevoittoa paransivat erityisesti asuntojen kohonneet myyntihinnat, onnistunut myynnin ja hinnoittelun tasapaino sekä omassa kustannusrakenteessa vuonna 2009 toteutetut tehostamistoimet. Tilauskanta oli maaliskuun 2011 lopussa 862,7 miljoonaa euroa oltuaan vuotta aiemmin 1 013,2 miljoonaa euroa.

YIT myi Venäjällä tammi-maaliskuussa 675 asuntoa, kun vuotta aiemmin määrä oli 817. Asuntomyynti ensimmäisellä neljänneksellä painottui aikaisempaa enemmän rakentamisen alkuvaiheessa oleviin kohteisiin, jolloin myydyistä asunnoista tuloutui vain vähän.

YIT on aloittanut Venäjällä aktiivisesti uusia asuntokohteita, ja asuntoaloituksia pyritään lisäämään vuoden 2011 aikana verrattuna edelliseen vuoteen. Rakentamisen alkuvaiheessa eli runkotyövaiheessa olevia kohteita on selvästi enemmän verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen. Myynnissä olevien asuntojen lukumäärä on kasvanut vuoden aikana ja oli 4 687 maaliskuun lopussa, kun vuotta aiemmin niitä oli 3 585. Valmiiden myynnissä olevien asuntojen lukumäärä laski maaliskuun lopussa 567 asuntoon viime vuoden vertailujakson 900 asunnosta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “YIT:n tulos parani tammi-maaliskuussa 2011”

  1. Ei ihme jos tulos paranee kun eivät vastaa tekemisistään. Suullisesti lupaavat korjata mutta siihen se jää.Kun pari vuotta mennyt niin väittävät että normaalia kulumista.
    Että semmoinen rakentaja on YIT

    1. Näitä yksipuolisesti rakennusliikkeitä syyttäviä tuntuu riittävän.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat