Kokeile kuukausi maksutta

Hypo: Pk-seudun asunnonostajien maksukyvyn katto saavutettu

Suomen asuntomarkkinat ovat selvästi rauhoittuneet kesää kohti tultaessa. Kovin hintaralli näyttää nyt olevan ohi, vaikka kovia hintapyyntöjä markkinoilla näkee edelleen. Ostajilla on kuitenkin jo hintamalttia. Etenkin pääkaupunkiseudulla asunnonostajien maksukyvyn katto näyttää tulleen vastaan. Hypon tuoreessa asuntomarkkina-analyysissä markkinoilla tapahtunut muutos näkyy pisteiden laskuna. Hypo antaa asuntomarkkinoille nyt arvosanan +24,5 prosenttia, kun lukema oli edellisessä katsauksessa +30,0 prosenttia.

Suomen asuntomarkkinat ovat selvästi rauhoittuneet kesää kohti tultaessa. Kovin hintaralli näyttää nyt olevan ohi, vaikka kovia hintapyyntöjä markkinoilla näkee edelleen. Ostajilla on kuitenkin jo hintamalttia. Etenkin pääkaupunkiseudulla asunnonostajien maksukyvyn katto näyttää tulleen vastaan. Hypon tuoreessa asuntomarkkina-analyysissä markkinoilla tapahtunut muutos näkyy pisteiden laskuna. Hypo antaa asuntomarkkinoille nyt arvosanan +24,5 prosenttia, kun lukema oli edellisessä katsauksessa +30,0 prosenttia.

image

Kevään asuntomarkkinakehitys osoittaa selvästi pääkaupunkiseudun hintojen saavuttaneen ostajien ostovoiman näkökulmasta hintakaton. Ostohaluja on, tarvetta on ja lainaa on edelleenkin varsin edulliseen hintaan saatavilla, mutta maksukyvyn katto on kuitenkin tullut vastaan.

Kun rakennusliikkeet ovat käynnistäneet uusia asuntoaloituksia, se on helpottanut akuuteinta kysyntätarvetta. Uusien asuntojen painopiste on kuitenkin Hypon mielestä liian kalliissa tuotannossa. Niinpä asuntomarkkinat ovat edelleen epätasapainossa, sillä kysyntää olisi kohtuuhintaisille perheasunnoille ja pienille asunnoille, mutta tarjontaa puuttuu.

Tarjonnan puute voi aiheuttaa alueellisia ylihintaongelmia. Pääkaupunkiseudulla vallitsee krooninen alitarjonta-ylikysyntätilanne. Etenkin Helsingissä on edelleen huutava pula pienistä asunnoista. Tämän seurauksena esimerkiksi Kalliossa pienten asuntojen hinnat ovat ylikuumentuneet.

Korjausvelka on puolestaan tuonut malttia asuntokauppoihin. Näkyyhän nyt isännöitsijätodistuksesta taloyhtiön viiden vuoden korjaustarpeet uuden asunto-osakeyhtiölain velvoittamana varsin selkeästi.

Hypon neljästi vuodessa tekemässä asuntomarkkina-analyysissä maksimipisteet ylikuumentuneille markkinoille olisivat 100 prosenttia. Vastaavasti -100 prosenttia kuvaisi markkinoiden täydellistä lamaantumista.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hypo: Pk-seudun asunnonostajien maksukyvyn katto saavutettu”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat