Kokeile kuukausi maksutta

Betoniteollisuus valmistautuu taitteeseen

Kolmannen vuosineljänneksen elementti- ja valmisbetonituotanto on tasolla, joka on 2000-luvulla ylitetty vain parina huippuvuonna. ”Asuinkerrostalotuotanto jatkuu vilkkaana vielä ensi vuoden alkupuolelle, mutta uusien kohteiden määrä on selvässä laskussa”, RT:n Betoniteollisuuden johtaja Olli Hämäläinen arvioi.

Kolmannen vuosineljänneksen elementti- ja valmisbetonituotanto on tasolla, joka on 2000-luvulla ylitetty vain parina huippuvuonna. "Asuinkerrostalotuotanto jatkuu vilkkaana vielä ensi vuoden alkupuolelle, mutta uusien kohteiden määrä on selvässä laskussa", RT:n Betoniteollisuuden johtaja Olli Hämäläinen arvioi.

Rakennusliikkeet varmistivat omien seinäelementtiensä saatavuuden tekemällä kauppoja pitkälle tulevaisuuteen vielä alkukesästä 2011. Nyt kaupankäynnin jännettä on selvästi käännetty lyhyemmäksi. Lisääntynyt epävarmuus asuntokaupan kehityksestä on siirtänyt aloituksia eteenpäin, mikä on vapauttanut tilaa betonielementtiteollisuuden tuotantoon. Pahimpina talvikuukausina on siten odotettavissa normaaleja lomautuksia.

Toimitilahankkeita on edelleen vireillä, mutta yleiseurooppalainen tilanne ratkaisee kohteiden lopullisen toteutumisen. Talonrakennuskohteiden peruutuksia on ollut vähän, mutta aikataulusiirroksia on tavanomaista enemmän. ”Tämä kertoo epävarmuuden kasvusta, mutta toistaiseksi mikään ei viittaa vuoden 2008 kaltaiseen pysäytykseen”,  Hämäläinen sanoo.

Valmisbetonin tuotanto ja tilauskannat ovat hyvällä tasolla, joskin paikkakuntakohtaiset erot ovat suuria. Merkittävät väylähankkeet antavat hyvän peruskuorman pääkaupunkiseudun alueelle. Kolmannen vuosineljänneksen tuotantomäärä on lähellä huippuvuosien tuotantomääriä.

Merkittävä osa paalutuotannosta ohjautuu nyt väylähankkeisiin eli talonrakentamisen mahdollista notkahdusta niistä on nyt vaikea analysoida. Kolmannen vuosineljänneksen tuotanto on ollut hyvällä tasolla.

”Paalutuotannon näkymät ovat yleisesti heikentymässä, vaikka Kaakonkulmalla paaluja tarvitaan runsaasti 7-tien rakentamiseen.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Betoniteollisuus valmistautuu taitteeseen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat