Kokeile kuukausi maksutta

Espoon Opinmäen suunnittelukilpailun voitti ehdotus ”Mäkin opin”

Espoon kaupungin järjestämä yleinen arkkitehtikilpailu Suurpellon oppimisen ja vapaa-ajankeskuksen Opinmäen suunnittelusta on ratkaistu. Kilpailun on voittanut nimimerkki ”Mäkin opin”, jonka tekijät ovat Esa Ruskeepää ja Thomas Miyauchi Arkkitehtitoimisto Esa Ruskeepäältä. Kilpailuun saapui yhteensä 41 ehdotusta.

Espoon kaupungin järjestämä yleinen arkkitehtikilpailu Suurpellon oppimisen ja vapaa-ajankeskuksen Opinmäen suunnittelusta on ratkaistu. Kilpailun on voittanut nimimerkki ”Mäkin opin”, jonka tekijät ovat Esa Ruskeepää ja Thomas Miyauchi Arkkitehtitoimisto Esa Ruskeepäältä. Kilpailuun saapui yhteensä 41 ehdotusta.

image

Voittanut ehdotus ”Mäkin opin” on kilpailun palkintolautakunnan mukaan laadittu kokonaisvaltaisesti ja eläytyen. Kilpailuehdotuksessa Opinmäestä muodostuu luontevalla tavalla koko Suurpeltoa palveleva julkinen rakennus sekä uudenlainen oppimisympäristö. Ehdotuksen massoittelu on leikkisyydestään huolimatta varmaotteista. Rakennukselle syntyy selkeä julkinen selkäpuoli osaksi ympäröivää kaupunkirakennetta sekä kouluympäristöön hyvin sopiva pienimittakaavainen vatsapuoli.

Arkkitehtuurin inhimillinen luonne sopii ehdotukseen. Esitetyt julkisivumateriaalit, tiili ja puu, ovat ekologisia, inhimillisiä ja ymmärrettäviä. Rakennuksen mittakaava, materiaalit ja pinnat tukevat ajatusta tutkivan oppimisen mallista, jossa koko rakennus toimii opetusvälineenä.

Ehdotus ”Mäkin opin” pohjautuu kasvun ja elinikäisen oppimisen teemaan, jota tekijä on kehittänyt määrätietoisesti. Suunnitelmassa tilojen jakautuminen julkiseen, puolijulkiseen ja yksityiseen vyöhykkeeseen on onnistunutta. Julkiset tilat sijoittuvat kadun varteen ja muodostavat selkärangan tilakudelmalle. Päiväkodin ja alakoulun tilat sijoittuvat pihan puolelle omiin mataliin noppamaisiin osiinsa. Myös pihaa on ansiokkaasti hyödynnetty osana opetustiloja. Yläkoulun tilat kietoutuvat opetuspihan ympärille.

Palkintolautakunta suosittelee, että rakennus toteutetaan voittaneen ehdotuksen pohjalta. Ehdotusta tulee kuitenkin jatkokehittää palkintolautakunnan suositusten mukaisesti. Palkintolautakunnan puheenjohtajana toimi Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Tulevaisuuden oppimisympäristö

Opinmäellä on keskeinen merkitys Suurpellon yhteisön luomisessa. Opinmäki on tulevaisuuden oppimisympäristö, joka tarjoaa oppimisen iloa ja virikkeellistä vapaa-aikaa kaikenikäisille. Valmistuessaan Opinmäestä tulee oppilasmäärältään Espoon suurin koulu.

Kilpailun tarkoituksena oli löytää Opinmäen toteuttamiseksi kaupunkikuvallisesti ja arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja toteutuskelpoinen ratkaisu, jossa toiminnalliset, esteettiset ja teknis-taloudelliset tavoitteet on ratkaistu tasapainoisesti. Ehdotukset valottivat monella eri tavalla nykyisessä koulurakentamisessa esiintyviä suuntauksia. Kilpailijat haastettiin uudenlaisen oppimisympäristön suunnitteluun. Tiloilta toivottiin avoimuutta, turvallisuutta, yhteisöllisyyttä, muuntojoustavuutta sekä rakennuksesta aktiivista asukastoiminnan keskusta.

Parhaissa ehdotuksissa Opinmäestä syntyi tunnistettava ja vetovoimainen julkinen rakennus, joka aukioineen ja pihoineen toimii koko alueen ympäristön kehittäjänä. Suurpellon suunnittelua ohjaa katse tulevaisuuteen ja Opinmäen toivottiin vastaavaan tähän haasteeseen. Parhaat työt kasvoivat luontevalla tavalla ympäristöstään ja niiden arkkitehtoninen muotokieli rikastutti onnistuneella tavalla Suurpellon kaupunkikuvaa. Parhaissa ehdotuksissa koulun ja asukastoiminnan tilat sulautuivat toimivaksi kokonaisuudeksi, jossa yhteiskäyttötilat sijoittuivat optimaalisille paikoille pääsisäänkäynnin ja tapahtumatorin yhteyteen.

Ensimmäisen vaiheen kustannuskatto 50 miljoonaa

Opinmäki rakennetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan suomenkielisen ja kansainvälisen peruskoulun sekä päivähoidon tilat. Lisäksi rakennetaan kaikkien kuntalaisten käyttöön liikuntatiloja, kirjasto sekä kahvila.

Opinmäen ensimmäinen rakennusvaihe valmistuu keväällä 2015 ja rakennus otetaan käyttöön elokuussa 2015. Ensimmäisessä rakennusvaiheessa oppilaita on noin 1 000 ja päivähoitopaikkoja noin 100. Rakennuksen kokonaislaajuus noin 16 700 neliömetriä.  Ensimmäisen vaiheen kustannuskatoksi on asetettu 50 miljoonaa euroa.

Toisessa vaiheessa rakennetaan tilat nuorisotoimelle, työväenopistolle ja asukaspuistolle. Toisessa rakennusvaiheessa oppilaita tulee noin 500 lisää ja kokonaislaajuus kasvaa noin 6 000 neliömetriä.

Opinmäki suunnitellaan sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti toimivaksi. Opinmäki suunnitellaan kestävän rakentamisen esimerkkikohteeksi. Kestävä kehitys on osa Opinmäen toimintakulttuuria, kiinteistönkäyttöä ja ylläpitoa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Espoon Opinmäen suunnittelukilpailun voitti ehdotus ”Mäkin opin””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat