Kokeile kuukausi maksutta

Olympiastadionille kaavaillaan lähes 200 miljoonan euron remonttia

Stadion-säätiö esittää, että Helsingin Olympiastadion uudistetaan vastaamaan tulevien vuosikymmenien tarpeita. Esityksen mukaan stadionin katsomot katetaan, nykyiset tilat uudistetaan ja samalla rakennetaan lisätilaa myös maan alle. Uudistuksen myötä stadionin pinta-ala kasvaisi reilulla 16 000 neliöllä. Uudistus esitetään toteutettavaksi vuosien 2012–2018 välisenä aikana. Uudistuksen veroton hinta on 197 miljoonaa euroa.

Stadion-säätiö esittää, että Helsingin Olympiastadion uudistetaan vastaamaan tulevien vuosikymmenien tarpeita. Esityksen mukaan stadionin katsomot katetaan, nykyiset tilat uudistetaan ja samalla rakennetaan lisätilaa myös maan alle. Uudistuksen myötä stadionin pinta-ala kasvaisi reilulla 16 000 neliöllä. Uudistus esitetään toteutettavaksi vuosien 2012–2018 välisenä aikana. Uudistuksen veroton hinta on 197 miljoonaa euroa.

image

Tammikuussa 2012 valmistuneen tarveselvityksen mukaan stadionilla on hankkeen valmistuttua liikunta-, yleisöpalvelu-, ravintola-, urheilumuseo-, kokous-, toimisto-, varasto- ja teknisiä tiloja, katetut katsomot sekä yleisurheilun ja jalkapallon kansainväliset vaatimukset täyttävät suorituspaikat. Sisäliikunta- ja kokoustilat suunnitellaan helposti muunneltaviksi monitoimitiloiksi ja toimistotilat modernisoituvat avotoimistoiksi. Katsomoiden kattaminen lisää merkittävästi rakennuksen käyttöikää, käyttövolyymiä ja toiminnan laatua. Katsomoon tehdään uusia yleisö- ja poistumistiereittejä. Katsomopaikkoja on uudistuksen jälkeen noin
35 000.

Kokonaisuus suunnitellaan arkkitehtuuriltaan korkeatasoiseksi ja moderniksi Olympiastadionin historiaa sekä suomalaisuutta arvostaen. Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja laatutasoltaan hyviksi, elinkaarikestäviksi ja muuntojoustaviksi. Hankkeen suunnittelu ja toteutus tehdään tiiviissä yhteistyössä Museoviraston kanssa. Vaadittavien nykyaikaisten toimintojen, palveluiden ja turvallisuusnäkökulmien mahdollistamiseksi stadionin tonttia laajennetaan. Tontin osalta esitetään käynnistettäväksi asemakaavamuutos.

Nykykunnossa käyttöikää 5–10 vuotta

Stadion-säätiön mukaan vuonna 1938 rakennettu Olympiastadion on tällä hetkellä erittäin huonossa kunnossa. Stadionin perusteellinen kuntotutkimus valmistui alkuvuodesta 2010, ja sen tulokset osoittavat, että Olympiastadionin nykyiset tilat, pintarakenteet ja tekniset järjestelmät ovat tulleet käyttöikänsä päähän. Nykyisessä kunnossa Olympiastadionin käyttöikä on arviolta noin viisi, korkeintaan kymmenen vuotta.

”Olympiastadionin uudistaminen on välttämätöntä, jotta suurtapahtumia voidaan jatkossa järjestää. Uudistaminen lähtee toiminnasta, ja haluamme toteuttaa sen niin, että Olympiastadionin kulttuurihistoriallinen arvo säilyy ja vahvistuu. Käytännössä tämä tarkoittaa, että stadionin ulkoasu pysyy nykyisellään ja sen ympäristö muuttuu viihtyisäksi Olympiapuistoksi. Lisärakentaminen toteutetaan pääasiassa maan alle ja nykyisen rakennuksen piirin sisäpuolelle”, Stadion-säätiön puheenjohtaja Otto Lehtipuu sanoo.

Uudistushankkeen toiminta-ajatus on, että Olympiastadion on Suomen tärkein suurtapahtumien areena sekä liikunnan, urheilun, kulttuurin, viihteen ja turismin kohtauspaikka. Lisäksi stadion voi toimia valtakunnallisten urheilujärjestöjen kotipesänä ja valtakunnallisena olympiavalmennuskeskuksena. Uudistettu stadion on kansalaisten käytössä ja sitä ympäröi viihtyisä Olympiapuisto.

Valtio ja Helsinki rahoittavat

Uudistuksen veroton hinta on siis 197 miljoonaa euroa, josta katsomoiden kattamisen osuus on 26 miljoonaa euroa. Olympiastadionin uudistaminen esitetään toteutettavaksi valtion ja Helsingin kaupungin tuella niin, että osapuolet rahoittavat hankkeen puoliksi. Lisäksi Stadion-säätiö käynnistää Stadionin uudistamista tukevan yhteistyö- ja varainhankintahankkeen.

”Olympiastadionin toiminnan tuotot kattavat vuosittaiset kulut”, Stadion-säätiön toimitusjohtaja Maija Innanen toteaa.

Olympiastadionin pinta-ala on tällä hetkellä 19 984 neliötä. Uudistuksen myötä pinta-ala kasvaa reilulla 16 000 neliöllä yhteensä 36 160 neliöön.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Olympiastadionille kaavaillaan lähes 200 miljoonan euron remonttia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat