Kokeile kuukausi maksutta

Lasitus toi paremman jään ja energiasäästöä

Jyväskylän jäähallin oviaukkoihin asennetut lasiovet laskivat jäähallin keskilämpötilaa noin viisi astetta. Jään laatu parani ja lämmitys- ja jäähdytyskuluissa säästettiin tuhansia euroja.

Jyväskylän jäähallin oviaukkoihin asennetut lasiovet laskivat jäähallin keskilämpötilaa noin viisi astetta. Jään laatu parani ja lämmitys- ja jäähdytyskuluissa säästettiin tuhansia euroja.

Jyväskylän liikuntapalvelut on yltänyt kaupungin energiatehokkuusvaatimuksiin, kun se asennutti jäähallin oviaukkoihin parvekkeilta tutummat lasiovet. Aiemmin katsomoihin vievät aukot oli peitetty verhoilla, jotka vedettiin sivuun yleisötapahtumissa. Verhot päästivät lämpimistä yleisötiloista lämpimän ilman hallin puolelle, mikä lämmitti jään lämpötilaa ja heikensi jään laatua.

”Asennettu lasitus estää lämmön siirtymisen hallin yleisötiloista jään puolelle. Lasitusten avulla hallin keskilämpötila on lasittamisen jälkeen laskenut noin viisi astetta, mikä on tuonut hallille tuhansien eurojen säästön lämmitys ja -jäädytyskuluissa”,  jäähallin laitosmies Jouko Flyktman kertoo.

Jyväskylän liikuntapalvelut on päässyt lasitusratkaisun avulla Jyväskylän kaupungin asettamiin energiatavoitteisiin.

”Ratkaisu on ollut toimiva niin energiakulutuksen kannalta kuin jään kunnon kannalta. Jää on kylmempi ja kovempi, joten siinä on parempi pelata. Kiitosta on tullut JYP:in liigajoukkueelta”, Flyktman sanoo.

Lasitusten ansiosta myös kulunvalvonta hallilla parani.

”Lasitukset ovat lisänneet turvallisuutta oleellisesti. Lasitus estää ihmisten kulun missä vain katsomossa esimerkiksi treenejä seuratessa”, Flyktman jatkaa.

Lasitusratkaisuja toimittavan Lumonin tutkimusten mukaan lasitus säästää rakennusten lämmitysenergiaa.

”Lasitusten avulla saadaan jopa 10,7 prosentin ja keskimäärin peräti 5,9 prosentin säästö rakennusten lämmitysenergiankulutuksessa. Tämä vastaa energiatehokkuusvaikutukseltaan jopa 100 millimetrin paksuista lisälämmöneristystä”, Mira Laurila Lumonilta kertoo.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lasitus toi paremman jään ja energiasäästöä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat