Kokeile kuukausi maksutta

Lemminkäinen valittiin kehittämään Vaasan keskustaa

Lemminkäinen on valittu Vaasan entisen linja-autoaseman aukion alueen hankekehittäjäksi. Lemminkäisen ”Wasa Station” -suunnitelma voitti kaupungin järjestämän toteuttajakumppanikilpailun, jonka tulokset julkistettiin 3. kesäkuuta.

Kuuntele juttu

Lemminkäisen suunnitelmissa noin 2,9 hehtaarin aukiolle rakennetaan monitoimitilakortteli. Sen läntiseen osaan sijoittuu tapahtumakeskus, jonne tulee muun muassa tapahtuma-aukio sekä musiikki- ja kongressikeskus. Viereen rakennetaan tornirakennus, jonne sijoittuu hotelli ja asuntoja. Rakennuksen keskivaiheille on suunniteltu toimi- ja kaupallisia tiloja sekä toriaukeama. Korttelin itäpuolelle rakennetaan kaupallisia tiloja sekä muun muassa aurinkoenergiapuisto. Korttelin pihakannen alle sijoittuu pysäköintihalli, jonka kautta myös tilojen huolto ja logistiikka voidaan hoitaa. Ehdotuksessa on bruttoalaa noin 68 000 neliötä ja kerrosalaa noin 37 500 kerrosneliötä.

”Suunnittelun lähtökohtana oli paikan sijainti ja perinne. Vaasalaisina meitä innosti idea palauttaa korttelin identiteetti ja luoda uusi moderni kohtaamispaikka. Suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomioita asiakaslähtöisyyteen ja eri toimintojen rajoja rikkovaan mutta joustavaan yhdistämiseen. Sijainti antoi myös erinomaisen mahdollisuuden noin 20-kerroksisen maamerkin suunnitteluun. Energiatehokkuus on myös tärkeä näkökulma, ja selvitämme jopa ratkaisuja, jotka mahdollistaisivat energiaomavaraisuuden”, aluejohtaja Mikael Snellman Lemminkäiseltä kertoo.

Vaasan kaupungin tavoitteena on lisätä alueen elinvoimaisuutta rakentamalla alueelle uusi urbaani keskustakortteli. Kaupungin mukaan Lemminkäisen ehdotus tarjoaa kokonaisuutena parhaan lopputuloksen alueen kehittämiseksi.

”Päätöksessä otettiin huomioon valintaohjelman mukaiset kriteerit, joita ovat kaupunkikuvallinen ratkaisu ja arkkitehtoninen laatu, toimivuus, ympäristötehokkuus sekä toimijan edellytykset. Kaupungin tavoitteet toteutuvat kokonaisuutena parhaiten Wasa Stationissa”, Vaasan kaupungin teknisen toimen johtaja Markku Järvelä sanoo.

Lemminkäinen ja Vaasan kaupunki solmivat seuraavaksi aiesopimuksen. Kevääseen 2015 kestävän suunnitteluvaiheen aikana selvitetään, ovatko molempien osapuolien asettamat kaavalliset, toiminnalliset ja taloudelliset reunaehdot mahdollista toteuttaa suunnitelmien mukaisesti. Tämän jälkeen valmistellaan asemakaavamuutos sekä esi- ja toteuttamissopimukset. Rakentaminen alkaa aikaisintaan vuonna 2016.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lemminkäinen valittiin kehittämään Vaasan keskustaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat