Kokeile kuukausi maksutta

Omistusasujien asumiskustannusten nousuvauhti kiihtyi

Omistusasujien asumiskustannusten nousuvauhti kiihtyi kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Omistusasujien asumiskustannukset kohosivat sekä edelliseen vuosineljännekseen että vuoden takaiseen verrattuna 2,0 prosenttia. Viime vuonna omistusasujien asumiskustannusten nousuvauhti hidastui jokaisella vuosineljänneksellä. Nämä tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen omistusasumisen hintaindekseistä.

Omistusasujien asumiskustannusten nousuvauhti kiihtyi kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Omistusasujien asumiskustannukset kohosivat sekä edelliseen vuosineljännekseen että vuoden takaiseen verrattuna 2,0 prosenttia. Viime vuonna omistusasujien asumiskustannusten nousuvauhti hidastui jokaisella vuosineljänneksellä. Nämä tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen omistusasumisen hintaindekseistä.

Vielä viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä omistusasujien asumiskustannusten vuotuinen nousuvauhti oli 3,1 prosenttia, mutta viimeisellä vuosineljänneksellä enää 0,6 prosenttia.

Sen sijaan asuntojen ostamisen indeksin laskeva kehitys jatkui kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Ennakkotietojen mukaan asuntojen ostaminen halpeni 0,1 vuotta aiempaan verrattuna ja edelliseen vuosineljännekseen verrattuna nousi 0,1 prosenttia. Vielä viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä asuntojen ostaminen kallistui 2,1 prosenttia vuotta aiemmasta ja viime vuoden viimeisellä neljännekselläkin 0,5 prosenttia.

Asuntoihin liittyvien vakuutusten kustannukset ovat olleet nousussa vuodesta 2012 lähtien. Etenkin viime vuonna asuntoihin liittyvät vakuutukset kallistuivat rajusti. Nousua kertyi vuoden aikana 7,9 prosenttia. Myös kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä niiden nousu oli melko voimakasta. Nousua kertyi 5,4 prosenttia vuodessa ja 4,6 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna.

Omistusasujien asumiskustannukset jakautuvat muutamiin osatekijöihin. Näitä ovat muun muassa asunnon hankinnan kustannukset, asuntojen suuret korjaukset ja kunnossapito sekä asuntojen vakuutukset. Asuntojen hankintaan liittyvät kustannukset sisältävät uusien asuntojen oston sekä kiinteistönvälitysmaksut.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Omistusasujien asumiskustannusten nousuvauhti kiihtyi”

  1. Kallein yksittäinen kulu okt:ssa on lämmitys. Seuraavaksi tulee vakuutukset ja kiinteistöverot ja mahdollinen tonttivuokra. Jätemaksu ja vesilasku eivät ole kovin isoja, mutta rahaa niihinkin menee. Pienimpinä kuluina on mm. mahdollinen kaapeli-tv maksu. Tuo kaikki on jatkuvaa kulua vuodesta toiseen, päälle remontit, korjaukset ja uudistaminen.

  2. Asumiisesta on tullut poliitikkojen ja verottajan lypsylehmä. Rakennuskustannuksista on jo 50% erilaisia veroja ja veroluontoisia maksuja. Rakennuskustannukset tietysti heijastuvat suoraan asumis- ja remonttikuluihin. Varainsiirtovero, arvonlisävero, sähkövero, energitodistus, pähkäpäiset energitehokkuus- ja muut määräykset, byrokratiaa aihettavat ilmoitukset jnejne!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat