Asunnonostoaikeet ja peruskorjausaikeet lisääntyneet elokuussa

Kuluttajien luottamus talouteen on heikentynyt elokuussa selvästi edelliseen kuukauteen verrattuna. Luottamus jää nyt alemmalle tasolle kuin pitkällä aikavälillä keskimäärin ja on myös heikompi kuin vuosi sitten. Yleisen talousluottamuksen heikentymisestä huolimatta sekä kuluttajien asunnonostoaikeet että -peruskorjausaikeet ovat lisääntyneet kuukautta aiemmasta. Tiedot selviävät Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattorista.

Kotitalouksista 7,3 prosenttia ilmoittaa aikovansa ostaa uuden asunnon 12 kuukauden sisällä. Heinäkuussa 2014 osuus oli 6,9 prosenttia ja vuosi sitten elokuussa 6,7 prosenttia. Vuodesta 1995 tehdyn barometrin keskiarvolukema on 7,1 prosenttia.

Etenkin peruskorjausaikeet ovat lisääntyneet selvästi kuukautta aiemmasta. Tuoreen kyselyn vastaajista 19,7 prosenttia aikoo peruskorjata asuntoaan vuoden sisällä. Heinäkuussa lukema oli 18,0 prosenttia ja vuosi sitten elokuussa 18,6 prosenttia. Vuodesta 1995 tehdyn barometrin keskiarvolukema on 18,8 prosenttia.

Kuluttajien luottamus talouteen heikentynyt

Kuluttajien luottamusindikaattori on kuluvan vuoden elokuussa lukemassa 2,2, kun se oli heinäkuussa 9,4 ja kesäkuussa 8,7. Elokuussa 2013 luottamusindikaattori oli lukemassa 5,0. Pitkän aikavälin keskiarvo on 12,1.

Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä odotukset Suomen taloudesta ja työttömyyskehityksestä ovat heikentyneet elokuussa selvästi heinäkuuhun verrattuna. Kyseiset osatekijät ovat nyt suunnilleen samalla tasolla kuin vuosi sitten elokuussa. Näkemykset kuluttajan omasta taloudesta ja kotitalouksien säästämismahdollisuuksista ovat pysyneet elokuussa suunnilleen ennallaan heinäkuuhun verrattuna.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin elokuussa 1 156 Suomessa asuvaa henkilöä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asunnonostoaikeet ja peruskorjausaikeet lisääntyneet elokuussa”

Vastaa