Kokeile kuukausi maksutta

Materiaalien taisto: muovi- vai kupariputki?

Viime kesänä pex- eli komposiittimuoviputket aiheuttivat kohun, kun tuotannossa tapahtuneen virheen vuoksi viallisia putkia ehti asennuksiin saakka. Syksyllä kohu lienee jo laantunut. Kuparilla taas on kalliin materiaalin maine ja kupariputkien asentaminen voi olla hankalaa. Mikä on tilanne tällä hetkellä? Finnbuild-messuilla Rakennuslehden foorumilla asiasta keskustelivat Cupori Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Jaana Matilainen ja Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä.

”Pex-putki on polyeteenimuovia ja markkinoiden yleisin muovilaatu. Kesällä asennukseen asti päätyi kaksi erää erään valmistajan virheellisiä putkia. Muoviputki on edelleen turvallinen vaihtoehto, sitä se on ollut jo reilut 40 vuotta. Tuotantovirhe oli yksittäinen tapaus eikä muuta tilannetta mitenkään”; Muoviteollisuuden toimitusjohtaja Vesa Kärhä kertoo.

Kupariputkista väitetään irtoavan kuparia käyttöveteen. Voiko se olla haitallista ihmisille?

”Kupariputkesta irtoaa kuparia, jota ihminen tarvitsee elintoimintojensa ylläpitämiseen joka tapauksessa 1-2 milligrammaa päivittäin. Putkista irtoava vähäinen määrä kuparia ei ole ihmisille haitallista. Kuparilla on myös antimikrobisia ominaisuuksia eli kuparisilla pinnoilla bakteerit elävät lyhyemmän aikaa kuin esimerkiksi teräspinnoilla. Tämä on esimerkiksi sairaalamaailmassa hyvin ajankohtainen aihe ja tästä julkaistaan uusia tutkimustuloksia vielä tämän syksyn aikana”, Cuporin markkinointijohtaja Jaana Matilainen kertoo.

Kärhä ja Matilainen eivät päässeet yhteisymmärrykseen, kumpi putki on asentajan kannalta helpompi. Vanhemman polven suunnittelijat suosivat kuparia etenkin suurissa korjaushankkeissa ja kohteissa, joissa on ollut aiemminkin kupariputkistot. Muoviputkea taas on erityisesti omakotitalorakentajien valinta.

Komposiittiputki tarvitsee liitoksen mutkakohdassaan, kun taas kupariputkea voi taivuttaa ja liitoskohdat pitää hoitaa tulitöiden kautta. Kupariputkien hyvä jälleenmyyntiarvo kiinnostaa myös varkaita, joten niiden säilyttämiseen työmaalla pitää kiinnittää huomiota.

Aivan ilman metallia eivät muoviputketkaan asennu, sillä liittimissä on edelleen käytössä kupari- tai messinkiosia. Lähitulevaisuudessa liittimetkin ovat tosin ainakin joidenkin valmistajien osalta muuttumassa kokonaan muovisiksi, kun tuotekehitysprojektit valmistuvat.

Muoviputkien kierrätys hoidetaan käyttämällä niitä joko täyteaineeksi tai sitten ne poltetaan energiajakeen mukana. Kupariputken voi sulattaa ja käyttää uudelleen. Romukupari on säilyttänyt hyvin arvonsa. Toisaalta tiukentuneiden kierrätysmääräysten vuoksi esimerkiksi Saksassa talon purkuoperaatio voi viivästyä, kun rakennuksesta pitää poistaa ennen purkutöitä kaikki kierrätykseen kelpaavat aineet, kupari niiden joukossa.

Älyputki tulee

Tulevaisuudessa käyttövesi kulkee älyputkistossa. Komposiittimuovi muuttuu materiaalina yhä enemmän öljypohjaisesta materiaalista uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntäjäksi. Jo nyt on esitelty uusia materiaalivaihtoehtoja.

”Älykkäät putkijärjestelmät ovat seuraava vaihe. Muoviin on helppo kiinnittää erilaisia mittarilaitteistoja”, Kärhä kertoo.

Kuparista taas kehitetään aiempaa enemmän turvallisia antimikrobisia tuotteita.

”Hyvää tuotetta ei tarvitse keksiä uudelleen, mutta uusia soveltamisaloja varmasti löytyy. Mittarointiinkin löytyy varmasti uusia keinoja, Matilainen sanoo.

Videon kuvaus: Pekka Koli

Leikkaus: Jari Innanen

Tuottaja: Anne Korhonen

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Materiaalien taisto: muovi- vai kupariputki?”

  1. Hävetkää koko ala ! Nyt saneerataan jopa 100 vuotta vanhoja putkia ja tällä tasolla kiistellään. Mitä on nuo 100 vuotta kehitetty ?

  2. Hankala kysymys. Jouduin vaihtamaan kaukolämpöyksikön ok taloon viisi vuotta sitten. Asensin n. 4 m Cu putkea kierrättämään lämmintä käyttövettä, Pariviikkoa sitten havaitsin pienen vesisuihkun tulevan tästä kierrätys Cu putkesta. Vain viiden vuoden jälkeen Cu putki oli syöpynyt puhki. Tämä oi ensimmäinen kerta kun eteeni tuli tilanne jossa CU putki on syöpynyt. Kokemusta on kertynyt jonkin verran -60 luvulta lähtien vaikka en ole virallinen LVI asentaja. Korjasin tilanteen pexillä.

  3. Uskomaton väite Matilaiselta, että kupariputki olisi terveysvaikutteinen, koska siitä irtoaa kuparia. Kamalia ovat oikeasti vanhentuneet kupariputket.

  4. Ruotsissa on muovien käyttö kielletty jo esim. tuttipulloissa. Uskon että Suomessa mennään samaan suuntaan kun tietoisuus muovien myrkyistä lisääntyy.

  5. ”Tuotantovirhe oli yksittäinen tapaus eikä muuta tilannetta mitenkään”. Muistanko väärin mutta näitä tapauksia oli useita mm. Israelista asti tuli huonoa tavaraa. Onko yksittäistapaus kuten ulkomaalaisista puhuttaessa 😉

  6. Älkää nyt hyvät ihmiset alkako muovia sorsimaan…se on nimittäin niin, että tämä Tellus ei enää toimi ilman muovia. Ruotsi ei ehkä ole paras tien näyttäjä…johan he ilmoittivat, että he ovat öljytön maa, oliko se nyt vuoteen 2020 mennessä! Niin varmaan. Tuskin siihen PC eli polykarbonaattiseen tuttipullon kukaan lapsi on kuollut. Elämä on vaarallista, mutta hei…ihmisen elinikä on koko ajan vain kasvanut, kaikista myrkyistä huolimatta! Ottakaa selvää asioista ennen kuin rupeatte julkisesti niitä esittämään. Ja käyttäkää omaa nimeä jos uskallatte! Timo Malén

  7. Täällä Kivistössä on lähtenyt jo pari kertaa meidän raksalta yöllä kupariputket ja kaapelit kävelemään, yhdeltä tutulta vietiin kuparit jopa mökiltä ja vesivahingot oli aika hirveät. Eli kyllä Cu on halutuin materiaali.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat