Kokeile kuukausi maksutta

Saku Sipola syyttää vuokra-asumisen edistämistä pientaloasumisen kriisistä

”Suomalaisten perheiden mahdollisuus vaihtaa asuntoa elämäntilanteen muutosten mukaisesti on pahassa kriisissä”, Pientaloteollisuus PTT ry:n hallituksen puheenjohtaja Saku Sipola sanoo.

SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola kertoo neuvottelujen jatkuvan yhtiön Venäjän omistusten suhteen.

Hän löytää lukuisia syitä, kuten asumisen korkean veroasteen, tarpeita ja toiveita vastaavien tonttien puutteen, yhteiskunnan yksisilmäinen vuokra-asumisen edistämisen ja omistusasumisen edellytysten heikentämisen sekä tiukkana jatkuvat pankkirahoituksen ehdot.

”Yksipuolinen vuokra-asumisen edistäminen johtaa pysyviin varallisuusloukkuihin, sillä suomalaisen palkansaajan ainoa vaurastumisen väline on ollut omistusasunnon vaiheittain lunastaminen – nyt tämä mahdollisuus riistetään yhä useammalta. Samalla on huomattava, että vuokra-asuminen on kallein asumisen muoto Suomessa. Samoin kerrostaloihin syntyy Suomen kalleimmat asunnot. Puhumme siis kohtuuhintaisesta asumisesta, mutta kaikki ohjaus kohdistuu kalleimman hallintamuodon ja kalleimpien asuntojen lisärakentamiseen”, Sipola toteaa.

Pientalorakentaminen pohjalukemissa

Vuonna 2009 sekä pientaloja että kerrostaloasuntoja valmistui noin 10000 kappaletta. Nyt pientaloja rakennetaan vain 6000 vuodessa, kerrostalorakentaminen on noussut noin 16 000 asunnon tasolle. Pientalorakentamisen luvut ovat siis pohjalukemissa.

Sipolan mukaan Suomalaiseen asumisen kriisiin löytyvät lääkkeet, jos vain haluamme toteuttaa kohtuuhintaista asumista. ”Verojen osuutta uuden asumisen kustannuksissa on laskettava, tonttitarjonnan riittävyys on varmistettava, edullisimpia perheasumismuotoja eli pientalovaltaista asumista on painotettava. Suomi ja suomalaiset kaipaavat ja ansaitsevat myös uusia asumisratkaisuja, jotka tyydyttävät ihmisten kaipuun inhimillisen mittakaavaiseen asuinympäristöön ja samalla vastaavat kaupungistumisen tehokkaamman maankäytön ja liikenteen ratkaisuihin.”

Pientaloteollisuus on käynnistämässä Tampereen kaupungin ja Tampereen teknillisen yliopiston kanssa hankkeen, jossa yhteistyössä luodaan uutta urbaania pientalorakentamista. Tavoitteena on inhimillinen mittakaava, riittävä tehokkuus ja kohtuuhintaisuus.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Saku Sipola syyttää vuokra-asumisen edistämistä pientaloasumisen kriisistä”

  1. Koko asuntopolitiikka on suomessa ryssitty, ja syyllisiä ovat kaikki.

  2. Suomessa on parasta ja vapainta asua sillan alla.

  3. Helsinki vetoinen rakentamisen sääntely alkaa tuottaa hedelmää.
    Kaikki muu paitsi ahdas kerrostaloasuminen on kielletty ympäristö uskonnollisista syistä. Eei olla kaukana maaorjuudesta ->vuokra asunto orjuus. Ihmiset tarvitaan helsingin alueelle täyttämään virkamiesten metropoliunelmia. Tähän unelmaan ei omakotitalot tai omat pihat kuulu. Kommuuni pakolliseksi kaikille.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat