Kokeile kuukausi maksutta

Juukaan nousee maailman korkein jääkatedraali

Juukaan Pohjois-Karjalaan rakennetaan parhaillaan maailman korkeinta jääkatedraalia. Rakennelman korkein torni tulee ylettymään jopa 30 metriin.

Pykriitistä eli jäästä ja sahanpurusta sekä paperista tehty katedraali valmistuu Juukaan tammikuun lopulla.

Katedraali saa nimekseen Sagrada Familia in Ice, sillä sen arkkitehtuurissa on otettu vaikutteita kuuluisasta Antoni Gaudin suunnittelemasta Sagrada Familia -katedraalista. Jääkatedraalin avajaisia vietetään 24. tammikuuta.

Hankkeen toteuttaa hollantilaisen Eindhovenin teknillisen yliopiston kokoama ryhmä, johon kuuluu vapaaehtoisia myös Suomesta, Venäjältä ja Belgiasta. Suomesta mukana on Tulikivi. Hanke on jatkoa viime talvena toteutetulle Pykrete Dome -jääkupolille.

Rakennushankkeen tavoitteena on tuottaa lisää tietoa vahvistetun jään eli pykriitin käytöstä rakentamisessa. Pykriitti on puukuiduista, kuten sahanpuruista ja/tai selluloosasta (esimerkiksi paperi) sekä jäästä valmistettu komposiittimateriaali. Se on tavallista jäätä kovempaa eikä pirstoudu yhtä helposti siihen kohdistetusta iskusta. Pykriitin pienen lämmönjohtavuuden ansiosta se on hitaasti sulavaa ja sitä voidaan muokata haluttuun muotoon ennen jäädytystä.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Juukaan nousee maailman korkein jääkatedraali”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat