Kokeile kuukausi maksutta

Kysely: Taloyhtiöt päättävät puolen miljardin putkiremonteista

Putkiremontteja toteutetaan tänä vuonna enemmän kuin koskaan ennen, kertoo Isännöintiliiton putkiremonttibarometri 2014.

Nyt remontoidaan keskimäärin 1964 valmistuneita kerrostaloja vajaan 20 000 asunnon vuosivauhdilla, ja tahti kiihtyy. Keväällä taloyhtiöiden osakkeenomistajat päättävät keväällä putkiremonteista yhteensä noin puolen miljardin euron edestä.

”Huippuvuonna 1974 Suomeen valmistui 40 000 kerrostaloasuntoa, joten suurin ruuhka nähdään seuraavan kymmenen vuoden aikana”, kehityspäällikkö Heikki Kauranen Isännöintiliitosta sanoo.

Valtaosa odottaa vahinkoja

Kyselyn mukaan lähes 70 prosentissa taloyhtiöitä siedetään vuotovahinkoja ja tukoksia, ennen kuin hallitus ryhtyy valmistelemaan putkiremonttia. Valmistelu ja suunnittelu kestävät vuodesta kahteen, minkä aikana vakuutusyhtiöt nostavat maksujaan ja vuotovahinkojen korjaamiseen kuluu rahaa.

Kalliista remontista päättämistä hidastaa se, että yhdessä luotu linja taloyhtiön kehittämisestä puuttuu. Silloin taloyhtiön johdon on vaikea ajoittaa remontit taloudellisesti.

Lykätyt investoinnit laskevat kiinteistön arvoa. Eräs tutkimukseen vastanneista isännöitsijöistä kertoo, että taloyhtiö ei enää saanut pankilta lainaa niin laajaan remonttiin kuin osakkaat olisivat halunneet.

Suunnitelmallisesti toimivissa taloyhtiöissä putkien ja viemärien kuntoa seurataan tutkimuksin. Remontin ajankohta voidaan päättää jopa kymmenen vuotta ennen toteutusta.

Isännöintiliitto on esittänyt, että valtio tukisi taloyhtiöiden strategian laadintaa avustusvaroin.

Isännöintiliitto selvitti Putkiremonttibarometri 2014 -tutkimuksessaan isännöitsijöiden kokemuksia 205 vuosina 2012-2014 valmistuneesta putkiremontista. Valtakunnallista tutkimusta toteuttamassa oli Isännöintiliiton lisäksi joukko putkiremonttialan toimijoita:

Consti Talotekniikka Oy
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
NewLiner Oy
Picote Oy ltd.
Pipe-Modul Oy
Prolinesystems Relining Oy
Suomen Putkisto Palvelu Oy

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kysely: Taloyhtiöt päättävät puolen miljardin putkiremonteista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat