Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistönvälittäjät vaativat varainsiirtoveron poistamista

Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto SKVL vaatii varainsiirtoveron poistamista tai vähintään asunto- ja kiinteistökaupan verokannan yhtenäistämistä kahteen prosenttiin. Muutos tulisi toteuttaa viipymättä vähintään määräajaksi.

Myös ympäristöministeriön asumisen tuki- ja verojärjestelmien vaikuttavuutta arvioinut hanketyöryhmä esitti aiemmin keväällä julkaisemassaan raportissa asunto- ja kiinteistökaupan verokannan yhtenäistämistä.

SKVL:n mukaan varainsiirtoveron yhtenäistäminen elvyttäisi kiinteistö- ja asuntokauppaa ja sitä kautta myös korjaamista ja saneerausta.

”Nykyinen asuntokaupan verotus vääristää markkinoita, koska varainsiirtovero kohtelee asuntokauppoja eri tavoin niiden omistusmuodosta riippuen”, SKVL:n toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas sanoo.

Tällä hetkellä kiinteistön kauppahinnasta peritään neljän prosentin varainsiirtovero, kun vastaavan osakeyhtiömuotoisen kiinteistön osakekaupasta perittävä vero on kaksi prosenttia.

”Varainsiirtovero on asuntojen kohdalla puhtaasti muuttovero, jolla valtio käytännössä heikentää työn perässä muuttavien ihmisten taloudellista asemaa ja kannustaa ihmisiä asumaan elämäntilanteen ja työmatkojen kannalta sopimattomissa asunnoissa. Suuremmissa kaupungeissa kauppahinnan päälle maksettava varainsiirtovero on omakotitaloissa toistakymmentä tuhatta euroa. Varainsiirtoverolla siis rankaistaan niitä, jotka joutuvat muuttamaan työn perässä.”

Asumismuotojen erilainen verokohtelu on myös johtanut siihen, että rakennusliikkeet ovat perustaneet asunnonostajille edullisempia keinotekoisia pieniä asunto-osakeyhtiömuotoisia omakotiyhtiöitä.

SKVL sen sijaan vastustaa ympäristöministeriön hanketyöryhmän esitystä ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapauden poistamisesta. Hanketyöryhmä perusteli myös kyseistä esitystä asumismuotojen neutraalin kohtelun edistämisellä. Ensiasunnon ostajien verovapaus on ollut voimassa vuodesta 1990. Verovapauden tavoitteena oli helpottaa nuorten henkilöiden ensiasunnon hankkimista.

”Onko nyt tarkoitus tehdä toiseen suuntaan sosiaalisesti merkittävä muutos, jolla lisätään eriarvoisuutta ja asetetaan nuoret ensiasunnon ostajat huonompaan asemaan?” Anttila-Kangas kysyy.

Valtiovarainministeriö arvioi vuoden 2015 varainsiirtoveron tuotoksi noin 618 miljoonaa euroa. Varainsiirtoveron yhdenmukaistaminen kahteen prosenttiin laskisi valtion verotuloja, mutta SKVL:n mukaan kiinteistö- ja asuntomarkkinoiden elpyminen kerrannaisvaikutuksineen kompensoisi verotulojen menetyksen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistönvälittäjät vaativat varainsiirtoveron poistamista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat