Kokeile kuukausi maksutta

SRV:n tilauskanta uuteen ennätykseen suurhankkeiden käynnistyttyä

SRV:n alkuvuonna Helsingin Kalasatamassa ja Espoon Niittykummussa käynnistämät hankkeet nostivat yhtiön tilauskannan kolmanneksella vajaaseen 1,2 miljardiin euroon, mikä on uusi ennätys yhtiön historiassa.

Helsingin Kalasatamaan nouseva SRV:n Redi-hanke nosti yhtiön alkuvuoden tilauskannan uuteen ennätykseen. Kuva idästä katsottuna, Kulosaaresta kaupunkiin tultaessa.

Yhtiön suurin yksittäinen projekti on Kalasataman Redi, joka toi tilauskantaan noin 350 miljoonaa euroa.

”Ensimmäinen neljännes on vuoden kierrossa taloudelliselta tulokseltaan yleensäkin vaatimaton. Tämän vuoden ensimmäisen jakson luvuissa näkyy se, ettei omaperusteisia asuntoja valmistunut. Tämä heijastuu liikevoittotasoon sitä laskevasti. Valmistuneet hankkeet ovat olleet urakoita, joissa on jo rakenteellisesti matalampi kate”, SRV:n toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala kertoo.

Alkuvuonna SRV:n liikevaihdosta 91 prosenttia tuli Suomen liiketoiminnasta ja 9 prosenttia kansainvälisistä toiminnoista eli käytännössä Venäjältä. Venäjän epävarman tilanteen vuoksi Ojala ei halunnut lähteä arvioimaan, miten liikevaihdon painotukset muuttuvat lähivuosina.

Suomen liiketoimintojen liikevoitto puolittui alkuvuonna viime vuoden vertailujaksosta 3,3 miljoonaan euroon. Suomen liiketoiminnassa toimitilarakentamisen osuus suhteessa asuntorakentamiseen kasvoi selvästi vuoden takaiseen verrattuna. Alkuvuonna 2015 kotimaan liikevaihdosta 73 prosenttia tuli toimitilarakentamisesta ja 27 prosenttia asuntorakentamisesta. Vuosi sitten toimitilarakentamisen osuus oli 55,5 prosenttia ja alkuvuonna 2013 tasan puolet.

Näyttääkin hieman siltä, että yhtiö on muuttumassa entistä enemmän toimitilarakentajan suuntaan, sillä kotimaan 1 063 miljoonan euron tilauskannasta toimitilarakentamisen osuus on peräti 801 miljoonaa eli reilut 75 prosenttia.

Uusia asuntoaloituksia tulossa

”Asuntokauppa on ollut kohtalaisen nihkeätä. Sijoittajamyyntiä ei ollut ensimmäisellä neljänneksellä ollenkaan, vaan kauppoja ollaan tekemässä tuonnempana”, Ojala sanoi tulosinfossa.

Kun vuosi sitten yhtiö myi sijoittajille 88 asuntoa, alkuvuodelta 2015 puuttunut sijoittajamyynti painoi asuntojen kokonaismyynnin alle puoleen vuoden takaisesta omaperusteisten asuntojen myynnin säilyessä kutakuinkin samana kuin vuosi sitten. Loppuvuonna tilanne kuitenkin muuttuu sekä asuntotuotannossa että -myynnissä, sillä SRV:llä on valmistumassa omaperusteisia kohteita ja sijoittajakauppojakin on siis Ojalan mukaan tekeillä.

Ensimmäisellä neljänneksellä yhtiö käynnisti 66 asuntoa. Lisäksi yhtiö teki aloituspäätöksen 418 omaperusteisen asunnon aloittamisesta.

”Meidän kannalta hyvä asia on, että nämä kohteet ovat hyvin pitkälle ennakkomarkkinoinnissa varattuja tai myytyjä. Siellä on tiettyjä hitas-tuotteita, joita suorastaan viedään käsistä. Katsoisin, että ne ovat meidän kannalta vähäriskisiä, ne ovat hyvillä sijainneilla, ja niillä on kysyntää.”

Toisaalta Ojala korostaa, että isoissa asuntohankkeissa yhtiö käyttää kumppaneita.

”Esimerkiksi Niittykummussa olemme lähteneet liikkeelle Saton kanssa. Sato ottaa sen asunnoista ison osan. Asuntorahastot ovat vahva tekijä markkinoilla. Meillä on paljon tuotteita, joista voimme neuvotella. Osittain teemme omalla riskillä, osittain myymme riskiä eteenpäin.”

Venäjän kauppakeskuksissa myös ruplasopimuksia

Kansainvälisen liiketoiminnan liikevoitto kipusi vuoden takaisesta hienoisesta tappiosta hieman voitolliseksi 0,7 miljoonaan euroon.

SRV oli aiemmin kertonut, että sen vuokrasopimukset Venäjällä ovat euroissa, minkä vuoksi ruplan heikkeneminen ei vaikuta kauppakeskuksen vuokrista saataviin tuloihin. Nyt tilanne on muuttunut.

”Vuokrausmarkkina on siirtynyt pitkälti ruplapohjaiseksi, ja olemme joutuneet tekemään ruplapohjaisia sopimuksia ankkurivuokralaisten kanssa. Euromarkkinakin on edelleen olemassa. Europohjaista markkinaa edistää se, että sen hinnankorotukset ovat maltillisia. Ruplapohjaisissa indeksi jyllää, ja niissä on tehty 15–16 prosentin indeksikorotuksia vuosittain. Sen vuoksi moni harkitsee, ottaako euro- vai ruplapohjaisen sopimuksen. Jos valuutta vakautuu, niin korotusten takia voisi käydä niin, että siirrytään europohjaisiin sopimuksiin. Mutta tällä hetkellä ruplapohjaiset ovat olleet määräävin, kun on tehty sopimuksia”, talousjohtaja Ilkka Pitkänen kertoi.

”Tilanne on kuitenkin hyvin hallinnassa, eikä hintatasoista ole tarvinnut antaa juurikaan periksi. Kun vuokralaiset ovat vaihtuneet esimerkiksi Pearl Plazassa, olemme onnistuneet saamaan nopeasti uuden joko samalla tai jopa hieman paremmalla vuokratasolla.”

SRV ilmoittaa kauppakeskus Pearl Plazan vuokrausasteeksi 99 prosenttia.

Pitkänen totesi myös, että kiinteistökauppamarkkina ei ole vielä lähtenyt käyntiin Venäjällä. Ojala ei kuitenkaan koe ongelmaksi sitä, että kiinteistökauppa ei juuri nyt käy, kun vuokratulot tuovat jatkuvaa kassavirtaa. Esimerkiksi jo useampi vuosi sitten valmistuneen toimistokohteen Etmian nettovuokratulot olivat viime vuonna 4,1 miljoonaa euroa ja Pearl Plazan tavoitevuokrataso on noin 18 miljoonaa euroa vuodessa.

SRV piti ennallaan kuluvan vuoden ohjeistuksensa. Yhtiö odottaa koko vuoden liikevaihtonsa kasvavan viime vuoden tasosta ja yltävänsä 10–20 miljoonan euron tulokseen ennen veroja. Viime vuonna liikevaihtoa kertyi 684,4 miljoonaa euroa ja tulos ennen veroja oli 18,5 miljoonaa.

SRV-konserni 1–3 2015/1–3 2014

  • Liikevaihto milj. euroa 172,9/138,5
  • Liikevoitto % 1,5/3,2
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 3,3/2,2
  • Omavaraisuusaste % 39,8/39,0
  • Tilauskanta  milj. euroa 1 179,8/880,2
  • Henkilöstö (keskimäärin) 961/896

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “SRV:n tilauskanta uuteen ennätykseen suurhankkeiden käynnistyttyä”

  1. Onneksi SRV:llä on valmista ja valmistuvaa myytävää Suomessa ja Venäjällä, kun sijoitussitoumuksia on 115,8 milj.euroa. Sijoitussitoumuksiin ei ole luonnollisestikaan laskettu kaikkia kaupungeille ja asiakkaille annettuja lupauksia (Espoon tornit Niittykummussa ja Keilaniemessä, Jätkäsaaren kaikki hankkeet, Kalasataman asunnot ja toimistot ja hotellit, Munkkivuori). Eli ostajat: ostokannalle, kiitos.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat