Kokeile kuukausi maksutta

Paroc aloittaa yt-neuvottelut Suomen kaikissa tuotantolaitoksissa

Parocin henkilökunta sai viime perjantaina ikävän viestin, kun yhtiö kertoi kaikkia Suomen tuotantolaitoksia koskevista yt-neuvotteluista. Mahdollista myös on, että Lappeenrannan tehtaan lopettamista aikaistetaan kahdeksalla kuukaudella.

Parocin tehdas Lappeenrannassa

Toimitusjohtaja Kari Lehtisen mukaan yt-neuvottelut koskevat 350 työntekijää Lappeenrannan, Oulun ja Paraisten tehtailla.

Parocin yt-neuvotteluista kertoi ensimmäisenä Etelä-Saimaa.

Loppuvuodesta pientä pirstymistä

Lehtisen mukaan yt-neuvottelujen syynä on Suomen rakentamisen tilanne.

”Suomen rakentamisen volyymi on pudonnut viimeiset kolme vuotta. Kysyntä on pienempää kuin meidän tuotantokapasiteettimme”, hän sanoo.

Lehtisen mukaan tämä vuosi on ollut Suomen rakentamisessa vielä viime vuotta heikompi. Parocillakin kuluvan vuoden ensimmäinen ja toinen vuosineljännes oli hieman viime vuoden vastaavaa neljännestä huonompi. Vuoden loppupuoliskon osalta yhtiössä odotetaan pikkuista nousua viime vuoteen verrattuna.

”Fiilis ei ole hirveän positiivinen. Kulutuksessa ei ole havaittavissa näkyviä muutoksia. Rakentamiseen on ennustettu pientä positiivista kehitystä viime vuoteen verrattuna, mutta ei se meillä ole vielä näkynyt”, Lehtinen sanoo.

Eristemarkkinoilla rakentamisen elpyminen näkyy noin puolen vuoden viiveellä.

Tehdas kiinni etuajassa?

Yt-neuvotteluissa keskustellaan myös Lappeenrannan tehtaan alasajon nopeuttamisesta. Paroc päätti vuonna 2013 tehtaan lopettamisesta, kun Nordkalkin omistaman tontin vuokrasopimuksen uusiminen ei onnistunut. Lappeenrannan tehdas päätettiin sulkea vuoden 2016 lopussa.

Lehtisen mukaan nyt mietitään, että tehdas lopetettaisiin kahdeksan kuukautta etuajassa vuoden 2016 huhtikuussa.

”Vuonna 2013 ajateltiin rakentamisen rupeavan elpymään, mutta niin ei ole tapahtunut”, Lehtinen sanoo.

Lappeenrannan tehtaassa työskentelee hieman yli 100 henkilöä.

Lehtinen ei halua kommentoida, miten isoa henkilöstön vähennystä yt-neuvotteluilla tavoitellaan. Neuvottelut käynnistyvät vasta torstaina 6.8.2015, eikä neuvottelujen kohteena olevista asioista kerrota julkisuuteen. Neuvottelut kestävät vähintään 6 viikkoa.

Neuvotteluissa keskustellaan irtisanomisten ohella myös lomautuksista ja vuorojärjestysten muutoksista.

”Hammasta purren” Venäjällä

Paroc avasi Venäjällä eristetehtaan joulukuussa 2013. Se sijaitsee Tverin alueella Izoplitissä.

Lehtisen mukaan asiat ovat edenneet Venäjällä suunnitelmien mukaan muuten, mutta maan taloudellinen ja poliittinen tilanne yllättivät Parocin siinä kuin monet muutkin toimijat.

”Hammasta purren puskemme eteenpäin. Markkina ei ole helppo, kun maan talouskehitys on negatiivinen. Pitkällä aikavälillä uskomme Venäjään, koska siellä on kasvavat markkinat. Onhan se Euroopan suurin eristemarkkina.”

Lehtisen mukaan esimerkiksi tulliasiat ja valuuttakurssin muutokset tekisivät Venäjän markkinoilla pysymisen nyt vaikeaksi, jos yhtiöllä ei olisi tuotantoa paikan päällä.

Lehtisen mukaan Venäjän liiketoiminta ei ole millään tavalla syypää Suomen yt-neuvotteluihin. Sieltä ei ole tuotu eristeitä Suomeen. Venäjän liiketoiminta on ollut myös taloudellisesti kannattavaa.

Pääomasijoittajan omistuksessa

Paroc myytiin syksyllä 2014 pääomasijoitusyhtiö CVC Capital Partnersille.

”Omistajavaihdoksella ei ole mitään tekemistä yt-neuvottelujen kanssa”, Lehtinen kommentoi omistajavaihdoksen vaikutusta yt-prosessiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Paroc aloittaa yt-neuvottelut Suomen kaikissa tuotantolaitoksissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat